Rumsfeld unnslapp demonstranter

Den omstridte amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld ankom Stavanger i 14-tiden tirsdag. Da demonstrantene senere på dagen samlet seg i Stavanger sentrum dro gjesten til sjøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rumsfeld landet på den militære delen av Sola Lufthavn utenfor Stavanger der han ble tatt imot av forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H).

De to reiste tirsdag kveld på båttur til Lysefjorden for å se på Preikestolen, det kjente landemerket som rager 604 meter over fjorden.

 Det var Norges nyeste kystvaktskip «Harstad» som fraktet de to celebre gjestene i den idylliske vestlandsnaturen ifølge VG.

Ga Rumsfeld rødt kort

Samtidig samlet et stort antall mennesker seg på torget i Stavanger sentrum for å vise sin motstand mot Rumsfeld og amerikansk utenrikspolitikk. Disse demonstrantene fikk ikke Rumsfeld se da han allerede hadde lagt ut på båtturen.

Fredsinitiativet organiserte tirsdagens demonstrasjon. Medlemmene holdt opp røde kort for å vise sin avsky mot Rumsfeld. Organisasjonen har stemplet Rumsfeld som en krigsforbryter på grunn av USAs opptreden i Irak og behandlingen av fanger på Guantanamo-basen på Cuba. Kurdere i byen arrangerte en støttedemonstrasjon for Rumsfeld.

I Oslo protesterte seks Attacmedlemmer mot besøket ved å kaste seg ned i veien foran kongens kortesje da han var på vei vekk fra markeringen av unionsoppløsningen på Stortinget tidligere tirsdag.

Stort sikkerhetsoppbud

STORT SIKKERHETSOPPBUD: Donald Rumsfeld landet på den militære delen av Stavanger lufthavn i ettermiddag. Foto: SCANPIX
STORT SIKKERHETSOPPBUD: Donald Rumsfeld landet på den militære delen av Stavanger lufthavn i ettermiddag. Foto: SCANPIX Vis mer

Sikkerhetsoppbudet i Stavanger er enormt, og deler av sentrum blir stengt for trafikk under Donald Rumsfelds besøk, da han er et potensielt terrormål.

Onsdag står formelle politiske samtaler samt et besøk på NATO-anlegget på Jåttå i Stavanger på programmet, før Krohn Devold og Rumsfeld reiser videre til toppmøte i Brussel.

Krohn Devold og Rumsfeld vil blant annet diskutere amerikanernes forhåndslagring av militært utstyr her i landet. Forholdene i nordområdene vil også bli berørt.

(ANB)