Rumsfelds ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle USAs toppgeneraler i Irak får massiv kritikk av kommisjonen som tirsdag kveld la fram sin rapport om torturen i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad. Kommisjonen, som ble ledet av tidligere forsvarsminister James R. Schlesinger, har imidlertid bare mindre merknader til forsvarsminister Donald Rumsfelds ansvar for det som skjedde. Derimot roser kommisjonen Rumsfeld for hans opprydding etter at bildene fra Abu Ghraib ble offentliggjort.

Tortur og urimelig press under avhør er ikke noe ukjent fenomen i Pentagon, verken i forbindelse med krigen i Irak eller andre kriger. Fra 1950 til 1962 brukte CIA 1 milliard dollar på å forske på avhørsteknikker som ikke satte fysiske spor. Det ble eksperimentert bl.a. med elektrisk sjokk og hallusinogene medikamenter. Det førte CIA fram til en ny torturmetode som brøt fangen ned psykisk, ikke fysisk, best beskrevet som «ikke rør»-tortur.

Det var denne typen tortur Rumsfeld godkjente for bruk i begrenset omfang på Guantanamo, og som ble tatt i bruk både i Afghanistan og Irak. Til forskjell fra avhørene på Guantanamo-basen ble avhørsteknikkene brukt i et helt annet omfang, og uten kontroll, i Irak og Afghanistan. Disse teknikkene omfattet bl.a. å frarøve fangene søvn, senke kroppstemperaturen ved å spyle dem med iskaldt vann, eller å plassere dem i små avlukker hvor det ikke var mulig å sitte, stå eller ligge. Alt i strid med Genèvekonvensjonene, og på Rumsfelds ordre.

Kommisjonen anbefaler ikke at Rumsfeld trekker seg, og begrunner det med at hvis alle i Bush-administrasjonen skulle trekke seg på grunn av feil som blir begått av underordnede, ville det fort bli tomt rundt regjeringsbordet. En forsvarsminister som godkjenner tortur, som ikke har kunnskap om hvordan krigsfanger behandles, eller hvordan generalene som er sendt ut i felten håndterer krigens lover, må imidlertid erkjenne at overgrepene er hans ansvar. Ansvar ikke bare for å neglisjere kravet om kontroll og innsikt, men dermed også for feilene som blir begått av underordnede.