Rumsfelds interne memo: «Muslimer unngår fysisk arbeid»

«Øk trusselnivået,» skrev den tidligere forsvarsministeren i interne eposter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) De interne memoene fra Donald H. Rumsfeld strekker seg fra 2002 til tiden etter hans avskjed i 2006.

Epostene viser en forsvarsminister full av forrakt for kritikk i media, fast bestemt på å endre folks oppfatning av den upopulære krigen i Irak, skriver Washington Post.

Under sin tid som forsvarsminister sendte Rumsfeld ut mellom 20 og 60 interne memoer om dagen med strøtanker om alt fra «muslimer unngår fysisk arbeid,» til «øk trusselnivået» og behovet for å «koble Irak til Iran».

Radikale og arbeidsledige

I mai 2004 spør Rumsfeld om krigen mot terror bør omdefineres til et «verdensomspennende opprør» og ber sine rådgivere om å se hva resultatet kunne bli om krigen ble omdøpt. I samme memo klager han over at verken Europa eller FN forstår trusselen eller det store bildet.

Han advarer mot at arbeidsledige befolkninger er enkle å rekruttere for radikale krefter, og mener at oljerikdommen har fjernet muslimer fra «realiteten av arbeid, innsats og investeringer som fører til velferd i resten av verden».

Det hvite hus tar i dag skarp avstand fra Rumsfelds betraktninger om muslimer som arbeidsky, skriver AFP.

- Dette er ikke presidentens syn. Vi vet at vi har mye arbeid å gjøre for å vinne hjerter og tanker i den arabiske og muslimske verden. Og jeg kan forstå om de blir støtt av disse kommentarene, sier administrasjonens pressetalskvinne Dana Perino.

MÅTTE GÅ: President George W. Bush (R) i Det ovale rom med Donald Rumsfeld etter at hans avgang ble annonsert 8. november 2006. Foto: SCANPIXREUTERS/Kevin Lamarque/
MÅTTE GÅ: President George W. Bush (R) i Det ovale rom med Donald Rumsfeld etter at hans avgang ble annonsert 8. november 2006. Foto: SCANPIXREUTERS/Kevin Lamarque/ Vis mer

Oppofrelse = Seier

Rumsfelds interne eposter kaster også lys over hvordan Bush-administrasjonens tidligere forsvarsminister tenkte rundt den upopulære krigføringen i Irak. 

I et memo fra 2004 skrev Rumsfeld at utfordringene USA sto overfor i Irak «ikke er uvanlige», og at kritiske nyhetsartikler utelukkende kom av at media satte feil standarder for omtale av krigen.

«Folk risikerer å falle for argumentet om at alt er tapt,» skrev Rumsfeld.

Etter at en rekke pensjonerte generaler i april 2006 krevde Rumsfelds avgang som forsvarsminister, skrev Rumsfeld et nytt memo etter en konferansetelefonsamale med militære analytikere: «Snakk om Somalia, Filippinene, etc. Få det amerikanske folket til å forstå at de er omgitt i verden av voldelige ekstremister.»

Etter møtet skrev han også at det amerikanske folk vil slutte opp om krigen om de blir bedt om oppofrelse.

«De ser etter lederskap. Oppofrelse = Seier.»

Iran

Rumsfeld skrev også at det amerikanske folket måtte fortelles at det ikke ville være noen endelig seier i krigen mot terror, slik det hadde vært under 2. verdenskrig da en fredsavtale med Japan ble underskrevet på USS Missouri.

«Det kommer til å bli en lang krig. Irak er bare en slagmark.»

Etter diskusjoner med militære analytikere mente forsvarsministeren at Iran måtte kobles til Irak-krigen.

«Iran er det amerikanske folks bekymring, og om vi feiler i Irak, vil det styrke Iran,» skrev han i april 2006.

Da en meningsmåling fra Washington Post i mars 2006 viste at 65 prosent av amerikanerne mente at administrasjonen ikke hadde noen plan for seier i Irak, sendte Rumsfeld ut nok et memo til assisterende forsvarsjef J. Dorrance Smith.

Der ba forsvarsministeren om at det ble skrevet «en bedre presentasjon for å svare på påstandene om at Forsvarsdepartementet ikke har noen plan. Dette er reneste nonsense. Vi må slå hardt ned på det».