Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rumsfelds siste notat

«Hva amerikanske styrker gjør i Irak går åpenbart ikke bra nok eller raskt nok.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Bare to dager før han fikk sparken som forsvarsminister 8. november, skrev Donald Rumsfeld et internt memo til Det hvite hus.

«Etter min mening er det tid for en større omlegging,» skrev Rumsfeld i notatet. «Hva amerikanske styrker gjør i Irak går åpenbart ikke bra nok eller raskt nok.»

Det hemmeligstemplede memoet ble i går kveld omtalt hos New York Times, Pentagons pressetalsmann Eric Ruff bekreftet i dag innholdet overfor Associated Press.

Hele notatet ble i natt lagt ut på New York Times nettsider.

Senke forventningene

Rumsfeld anbefaler at administrasjonen forsøker å senke amerikanske forventninger til Irak før en ny strategi iverksettes, for å begrense de politiske skadevirkningene om strategien skulle slå feil.

«Gjør det klart at uansett hvilken ny linje USA beslutter seg for, kommer USA til å gjøre det på forsøksbasis. Det vil gi oss mulighet til å justere og gå over til en annen kurs, om nødvendig, og derfor ikke «tape».»

I går ble 40 mennesker drept og 90 skadd etter tre bilbomber i Irak.

AVTROPPENDE: Forsvarsminister Donald Rumsfeld under en militær fotballkamp i Philadelphia 2. desember. Foto: SCANPIX/AP/MATT ROURKE
AVTROPPENDE: Forsvarsminister Donald Rumsfeld under en militær fotballkamp i Philadelphia 2. desember. Foto: SCANPIX/AP/MATT ROURKE Vis mer

- Jeg erkjenner at den nylige volden i Irak er urovekkende. Mange i vårt land spør seg om veien fremover. Jobben som ligger foran oss er ikke lett, likevel ved å hjelpe statsminister Nouri al-Maliki til å styrke Iraks demokratiske institusjoner og fremme nasjonal forening, kan våre militære ledere og diplomater få Irak på et solid spor mot frihet og demokrati, sa president George W. Bush i sin radiotale i går.

- Beslutningene vi gjør i Irak, vil føles over hele Midtøsten, sa presidenten.

Bush sa i talen at han vil høre alle råd før han tar beslutningen om endringer i Irak-strategien.

Presidenten er under sterkt politisk press for å endre strategien i Irak. En tverrpolitisk kommisjon under ledelse av tidligere utenriksminister James A. Baker III vil neste uke legge frem forslag til en ny strategi.

- Trekke opp sokkene

I notatet fra Rumsfeld beskrives flere forslag som den avtroppende forsvarsministeren mener er akseptable for en ny strategi. Flere av forslagene speiler hans syn på at USA skal bruke beskjeden militær styrke i andre land, for å unngå avhengighet av amerikansk beskyttelse. Den linjen var ifølge flere kritikere årsaken til at USA ikke hadde soldater nok til å skape sikkerhet i Irak i kaoset som oppstod etter Saddam Husseins fall.

Blant forslagene Rumsfeld mener er akseptable, er en forsiktig nedtrapping av antall soldater.

«Dermed vil irakerne vite at de må trekke opp sokkene, reise seg og ta ansvar for sitt land.»

image: Rumsfelds siste notat
TILBAKETREKKING: Blant forslagene Rumsfeld lister opp, er begrenset tilbaketrekking av amerikanske soldater fra Irak.
BILBOMBER: Røyk stiger fra stedet der tre bilbomber eksploderte i sentrum av Bagdad i går.
DEMONSTRERER: Amerikanske demonstranter mot Donald Rumsfeld i Philadelphia i helgen.
Hele Norges coronakart