Drap og brann i Svelvik

Runder av etterforskningen

Politiet tror ikke de klarer å finne et sikkert svar på hvorfor familien døde.

FUNNET I BRANNRUIN: Familien på fire ble funnet døde i det nedbrente huset sitt på Berger i Svelvik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNNET I BRANNRUIN: Familien på fire ble funnet døde i det nedbrente huset sitt på Berger i Svelvik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sør-Øst politidistrikt er i ferd med å trappe ned etterforskningen av drapene i Svelvik, hvor en familie på fire døde og ble funnet i det nedbrente huset sitt.

- Vi kan ikke peke på en årsak til hvorfor dette har skjedd, og tror ikke vi klarer å finne et sikkert svar. Vi er nå i ferd med å avrunde den taktiske delen av etterforskningen, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit til Dagbladet.

- Vet lite

Politiet går ut fra at familiefaren i 40-åra først skjøt kona og barna sine, for så ta livet av seg selv, og at han satte i gang brannen.

Hvorfor mannen, som var ansatt i brannvesenet, skal ha gjort alt dette, ser altså ut til å forbli en gåte.

ETTERFORSKNING: Brannen i Svelvik, hvor fire personer ble funnet omkommet, etterforskes som drap og brannstiftelse, opplyser Sør-Øst politidistrikt. Vis mer

- Vi vet lite eller ingenting om motivasjonen, dermed har vi heller ikke noen indikasjon på at dette var planlagt. Det er ikke noe i avhørene som gir noen indikasjon på dette, og vi kan ikke utlede det av de tekniske undersøkelsene på åstedet, forklarer Kostveit.

Helhetsvurdering

Den taktiske etterforskningen, blant annet avhør med pårørende, kolleger og venner, har ikke avdekket at mannen skal ha hatt noen forhistorie med psykiske problemer.

Drammens Tidende presset Kostveit tidligere i uka på hvorfor politiet ikke har begjært taushetsbelagte opplysninger fra helsevesenet utlevert. Politiinspektøren forklarer at dette bunner i en helhetsvurdering.

- Det er en avveining mellom å finne svar på hvorfor på den ene siden, og en avdød siktet og ressursbruken på den andre. Vi vil jo gjerne oppklare saken, men uten siktedes forklaring blir det ganske mye mer krevende, sier han.

Politiet mener de har kontroll på våpenet som ble brukt til drapene - et jaktvåpen registrert på den siktede mannen. De ønsker ikke å spesifisere hva slags våpen dette er.

VANSKELIG: Skadene på huset har gjort det vanskelig å etterforske teknisk hvordan brannen oppsto. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VANSKELIG: Skadene på huset har gjort det vanskelig å etterforske teknisk hvordan brannen oppsto. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Brannårsaken uklar

Mens etterforskerne har dannet seg et godt bilde av den «taktiske» årsaken til brannen - hovedtesen er at familiefaren selv tente på i forbindelse med drapene - er de mer i tvil om de kommer til bunns i den tekniske årsaken, hvordan han skal ha satt fyr på huset.

I lokalmiljøet verserer rykter om brennbare stoffer som skal være brukt for å akselerere brannen, men Kostveit sier politiet ikke har funnet spor etter noe slikt.

- Vi har ikke funnet spor etter brennbar væske, forklarer han.

Politiinspektøren har tidligere opplyst at den tekniske etterforskningen har vært svært krevende på grunn av de omfattende brannskadene på åstedet.

- Det hadde brent veldig mye før brannvesenet ankom, forklarte han mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer