HISTORISK SJØFUNN: Her er deler av myntene som ble funnet etter forliset med handelsskipet Akerendam ved Runde. Nå er de sendt hjem til Runde Miljøsenter. Foto: Bård Gram Økland/Bergen Sjøfartsmuseum
HISTORISK SJØFUNN: Her er deler av myntene som ble funnet etter forliset med handelsskipet Akerendam ved Runde. Nå er de sendt hjem til Runde Miljøsenter. Foto: Bård Gram Økland/Bergen SjøfartsmuseumVis mer

Rundeskatten tilbake til Runde

Store deler av Rundeskatten ble i natt fraktet i hemmelighet med Hurtigruten fra Bergen til Ålesund. I dag kom et stort antall gull- og sølvmynter, i tillegg til andre gjenstander fra handelsskipet Akerendam, til Runde Miljøsenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Amanuensis Arild Marøy Hansen ved Bergen sjøfartsmuseum sier til Dagbladet at deler av skatten blir flyttet til Runde fordi det vil skape større identitet til skatten lokalt enn det gjør i magasinet til museet i Bergen.

- Alt det kulturhistoriske materialet er sendt nordover. Vi beholder samtidig en del mynter og andre gjenstander til bruk i egen utstilling, sier Hansen.

Samlingen skal delvis oppbevares i klimastabile magasiner i Sunnmøre Museum.

60 000 mynter Rundefunnet ble funnet av dykkere i 1972. Under en periode på tre uker klarte dykkerne, med beskyttelse av politiet, å ta opp nær et halvt tonn med  mer enn 60 000 gull- og sølvmynter. Noen av gullmyntene er dukater fra Utrecht.

Forskerne mener at hele årsproduksjonen av denne mynten fra 1724 ombord i handelsskipet Akerendam. Ingen har klart å sette en pengeverdi på funnet, men noen millioner kroner skal det i allefall være verd.

- Rundefunnet er det sjøfunnet i Norge som best gir innblikk i vesteuropeisk imperialisme, og hvordan makt ble utøvd. På 1600-tallet fikk mange vesteuropeiske land monopol på handel mellom moderland og regionen hvor de hadde sine handelsstasjoner. Blant disse var Danmark-Norge, Sverige og de forente Nederlandske provinser, England og egne østindiske handelskompanier, forteller Arild Marøy Hansen.

Skatten fordelt I 1973 ble det i regi av Bergen Sjøfartsmuseum gjennomført en etter- undersøkelse over et noe større område ved Runde. Ved denne undersøkelsen ble det ialt funnet rundt 135 kilo mynt.

Etter at myntene var registrert på Myntkabinettet ved Kulturhistorisk museum i Oslo, ble skatten fordelt slik at finnerne fikk
67,6 prosent, den norske stat 25,4 prosent og den nederlandske stat sju prosent. Hoveddelen av den norske stats andel ligger fremdeles bevart i Myntkabinettet. Finnernes del av skatten ble i flere år oppbevart i Norges Bank før den i 1978 ble transportert til Sveits og solgt på auksjon.

Funnet består også av 60 bronsegryter, forskjellig utstyr til klær, muskettkuler som skulle brukes i Batavia (Djakarta), bly barrer som skulle brukes til blykuler, geværer og ammunisjon.

Forliste i 1725 19 januar 1725 la Akerendam la ut fra øya Texel i Nederland i følge med to søsterskip 19. januar 1725. Lasten var 19 pengekister med gull- og sølvmynt, og målet var Batavia. Under en storm i Nordsjøen kommer Akerendam bort fra følget og forliser på nordspissen av Runde 7. eller 8. mars.

Akerendam tilhørte det nederlandske selskapet Vereinigte Oostindische Compagnie, som drev utstrakt handels- virksomhet med fjerne østen. Fra Østen kom båtene tilbake med krydder og andre ettertraktede varer som så ble solgt videre i hele Europa.

KULER OG KRUTT: Rundefunnet består også av muskettkuler, som skulle brukes i Batavia. Foto: Bergen Sjøfartsmuseum
KULER OG KRUTT: Rundefunnet består også av muskettkuler, som skulle brukes i Batavia. Foto: Bergen Sjøfartsmuseum Vis mer

Akerendam ble bygget i 1724, var 145 fot lang,og hadde en besetning på 200 mann. Om morgenen 8. mars 1725 så beboere på gården Goksøyr på Runde at stormen hadde skylt i land vrakgods på stranda. Tilfeldigvis skulle det holdes ting i nærheten, og amtmann Erik Must fikk raskt beskjed om funn av vrakgods. Han sendte sine representanter til Runde for å foreta undersøkelser.

Fant omkomne De nærmeste dagene og ukene ble det gjort funn av både omkomne og vrakgods i et stort område. 19. mars ble det etter datidens lover og praksis holdt offentlig auksjon over noe av vrakgodset, bl.a tønnestaver, seilduk, jernbånd og ett eller flere 50-liters fat med fransk vin.

Amanuensis Arild Marøy Hansen sier at det er vanskelig å si noe om dagens pengeverdi av det samlede Rundefunnet.

- Vi museumsfolk skal ikke befatte oss med pengeverdier, sier han.

REGISTRERT: Arkeolog Kjetil Sundsdal har gjennomfått skatten før den ble deponert til Runde Miljøsenter. Foto: Bergen Sjøfartsmuseum
REGISTRERT: Arkeolog Kjetil Sundsdal har gjennomfått skatten før den ble deponert til Runde Miljøsenter. Foto: Bergen Sjøfartsmuseum Vis mer