Rundjult på vei til flyplassen

Opposisjonsmedlemmer blir nektet å reise ut av Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre ledende zimbabwiske opposisjonsaktivister har blitt hindret i å reise ut av landet i dag. En av dem, Nelson Chamise, ble banket opp på vei til flyplassen. Han skulle til Brussel for å delta på et møte med sympatisører av opposisjonen. Grace Kwinje og Sekai Holland ble hindret i å reise til Sør-Afrika, de skulle dit for å få behandling etter mishandlingen politiet utsatte dem for i arresten, skriver BBC.

Alle de tre er medlemmer av Movement for Democratic Change (Bevegelse for demokratisk forandring), som Morgan Tsvangira leder.

Tsvangira har ligget på sykehuset etter at han ble misbrukt av politiet under et opposisjons-folkemøte i Harare for en uke siden. Politiet brukte tåregass, vannkanoner og skytevåpen, og aktivistene skal ha blitt mishandlet både under pågripelse og i arresten, en aktivist ble skutt og drept.

Tsvangira ble hardt skadd, men er på bedringens vei. Mishandlingen av Tsvangira og de andre fredelige aktivistene har vekket sterke reaksjoner verden over.

- Slutten for Mugabe

Movement for Democratic Change sitt mål, er å fjerne diktator Robert Mugabe fra makten gjennom en kampanje med sivil ulydighet. Bevegelsen anklager diktatoren for undertrykking og korrupsjon og for å være ansvarlig for matmangel og inflasjon på 1600 prosent.

- Situasjonen i landet er dårlig, men jeg tror at krisen har nådd et kritisk punkt og at dette er begynnelsen på slutten for president Mugabes diktatur, sier Tsvangira.

Mugabe har styrt landet med jernhånd i 27 år. Men de siste årene har det vært en økende misnøye på grunn av landets økonomiske krise, som har ført til at opposisjonen har blitt stadig sterkere.

PÅ VEI TIL BRUSSEL: I stdet havnet den politiske aktivisten Nelson Chamise på sykehus. Alle foto: AP/SCANPIX
PÅ VEI TIL BRUSSEL: I stdet havnet den politiske aktivisten Nelson Chamise på sykehus. Alle foto: AP/SCANPIX Vis mer

Afrikansk Union (AU) har gjennomført økonomiske sanksjoner, inkludert frysing av midler og et resieforbud for Mugabe og rundt hundre av de som jobber med han. Nå truer også USA med utvidede sanksjoner.

- Heng dere

Tsvangira har kritisert Sør-Afrikas rolle i konfliktene i Zimbabwe, og kaller landet for Mugabes medspiller. Sør-Afrika, som er det mest økonomisk og politisk innflytelsesrike landet i regionen, opplever stadig større press til å gjøre noe med situasjonen. Så langt har de argumentert med at et \' stille diplomati\' er bedre enn fordømmelse.

Opposisjonslederen oppmuntret også til fortsatt press fra Afrikansk Union (AU) og det internasjonale samfunnet, spesielt fra USA. EU, FN, USA og Norge har gått ut og fordømt regimets voldsbruk.

Mugabes svar på kritikken har så langt vært: - Gå og heng dere!

SKREVET UT: Opposisjonsleder Morgan Tsvangira ble skrevet ut på fredag.
- GÅ OG HENG DERE!: Diktator Robert Mugabes svar på kritikken mot ham.