Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rundlurer amerikanerne

Trodde du også at bin Laden og hans menn gjemte seg i Tora Bora? Les hvordan afghanerne lurer USA trill rundt for å få penger og bli kvitt fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gang på gang siden krigen startet i oktober, har amerikanerne latt seg lure av sine afghanske allierte. Etter tiår med krig, er det vanskelig for afghanerne selv å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. For USA er det nesten umulig å vite hvem de kan stole på i kampen for å utslette al-Qaida.

Selv om Taliban har falt, er det lenge til amerikanerne kan erklære terrorkrigen i Afghanistan for vunnet. Nå forsøker de å lære av feilene de har begått så langt.

En av de pinligste tabbene skjedde i desember da amerikanske krigsfly slo ut en konvoi nær Gardez. De drepte 15 antatte al-Qaida- og Taliban-soldater. Landsbybeboerne i området insisterte på at det var stammeledere på vei for å møte de nye lederne i Kabul. Amerikanerne fikk ikke opplysningene til å stemme med det de hadde fått vite på forhånd av sine allierte afghanere på bakken.

Vil ikke fokusere på tabbene

Pentagon satte i gang en granskning, og nå tyder ting på at USAs afghanske støttespillere brukte krigsflyene til å bli kvitt brysomme rivaler. Slik skal den amerikanske krigsmaskinen flere ganger ha blitt lurt inn i lokale maktkamper mellom de utallige fraksjonene.

- Vi må se på krigen som en helhet, fastholder USA-utsending Zalmay Khalilzad til nyhetsbyrået AP.

Han vil ikke at fiaskoene skal ødelegge bildet av den vellykkede krigen.

- Hvem ville trodd at vi ville komme så langt på fire måneder. Vi har kommet mye lengre i kampen mot terrorisme og al-Qaida, sier Khalilzad.

Han regner med fortsatt afghansk støtte i terrorkrigen.

Lokket med bin Laden

En av krigens mest mediefulgte og opphausede kampanjer var mot hulekompleksene ved Tora Bora i Øst-Afghanistan. I flere uker slapp amerikanske krigsfly bomber over de utilgjengelige fjellene hvor de trodde bin Laden og hans menn hadde sin siste skanse.

Amerikanerne jobbet tett med de lokale kommandantene i Østalliansen som insisterte på at tusenvis av al-Qaida-soldater og trolig også bin Laden oppholdt seg i hulene. På bakgrunn av disse opplysningene rettet USA voldsomme angrep mot fjellene. Men da hulene og fjellene var tatt, og kruttrøyken hadde lagt seg, sto de igjen med noen titalls al-Qaida-fanger.

Ingen hadde sett snurten av bin Laden eller hans nærmeste menn. Vestlige etterretningsoffiserer sier nå til AP at det hele kan ha vært en slu plan for å lokke penger av amerikanerne. Under hele kampanjen ble nemlig Østalliansens soldater og ledere lønnet av USA.

Tok strategiske krigspauser

Det ble også meldt at Østalliansen først lot seg betale av USA for å fange al-Qaida-folk, og at de deretter lot seg bestikke av al-Qaida til å gi fritt leide. Under hele kampanjen ble amerikanerne oppildnet av at Østalliansens folk skal ha sett bin Laden-liknende menn ved fronten, og at de skal ha hørt saudiaraberens stemme over radiosambandet.

Flere ganger mens kampene raste, satte de tre lokale sjefskommandantene seg på bakbeina og klaget over at krigen var så vanskelig. Etter timelange forhandlinger ved fronten med USA-utsendinger, fortsatte de kampene. Hva de ble enige om, er det bare partene selv som vet.

Brydde seg ikke om Afghanistan

Penger var trolig også motivasjonen til mannen som denne uka troppet opp på den amerikanske militærbasen ved Kandahar. Han beskrev seg selv som en av Talibans finansielle hjelpere i et forsøk på å lokke dollar ut av amerikanerne. Først trodde Pentagon at de hadde gjort et skikkelig etterretnings-scoop.

Dette er alle typiske eksempler på det som kjennetegner afghanske forhandlinger. Det som er din fiende i dag, kan være din venn i morgen - og motsatt. De som var USAs allierte de siste månedene, var Talibans allierte før 11. september. Hvem som var til å stole på, visste USA lite om - de hadde gitt landet svært liten oppmerksomhet etter at russerne ble kastet ut i 1989.

E-sjefen talte med to tunger

Da krigen startet, lovet pakistanerne å hjelpe USA med sine etterretningsopplysninger. Den pakistanske e-sjefen gikk offentlig ut og ba Taliban overlevere bin Laden, men når tv-kameraene ikke var til stede var tonen en annen.

Flere troverdige kilder opplyser at e-sjefen ba Taliban kjempe med nebb og klør mot amerikanerne. Da dette ble kjent, mistet han jobben.

Den største dobbeltspilleren av dem alle er trolig Kandahar-guvernøren Gul Agha. Da han styrte provinsen for et tiår siden, var forholdene så lovløse at befolkningene ønsket velkommen Talibans hensynsløse styre - som iallfall førte med seg lov og orden.

Har lært leksa

Nå som Agha er tilbake ved makta, er han igjen i gang med sitt intrikate maktspill for å sikre egne posisjoner. Han inngår avtaler som mildt sagt ville gjort amerikanerne rasende. Ifølge hans egne medarbeidere har Agha løslatt flere toppsjefer i Taliban - deriblant mulla Omars talsmann og mullaen som laget de mest kvinneundertrykkende Taliban-lovene. Disse var også nære al-Qaida-venner. Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at han må se bevis før han tror påstandene.

Alle disse episodene har lært amerikanerne noen verdifulle lærepenger om å drive krig og menneskejakt på den andre siden av kloden.

- Vi kan ikke stole på satellitter og teknologi. Vi må ha soldater på bakken - ekte mennesker med øret mot jorda, sier republikaner Jack Kingston som besøkte Kabul forrige uke.

<B>LOVER Å LE SIST: Forsvarsminister Donald Rumsfeld lover at USA ikke vil gi opp kampen mot terror.
<B>LURTE USA: Nordalliansens utenriksminister Abdullah lovet at de ikke skulle ta Kabul.
GODT BETALT: Da Østalliansen angrep Tora Bora, fikk de betalt av amerikanerne.
<B>KOSTBAR MANN: Afghanerne vet hva de må lokke med for å få USA til å åpne dollarpungen. Her sitter bin Laden i ei hula i Øst-Afghanistan i 1988.
<B>WANTED: Østallianse-soldatene ved Tora Bora viser fram arket som lover 25 millioner dollar til den som finner bin Laden.
<B>FIKK BOMBEHJELP: Før 11. september kontrollerte Nordalliansen mindre enn 10 prosent av Afghanistan. Amerikanske krigsfly hjalp dem å knuse Taliban-styrkene.
<B>VIKTIG FANGE: Flere Taliban-ledere er nå i Pakistan og grunnlegger det nye partiet Koranens tjenere. Taliban-ambassadøren mulla Zaeef derimot er i amerikansk forvaring i Afghanistan som den høyest rangerte Taliban-fangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!