Rundlurt av Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen har avslørt seg selv som en prinsippløs grådigper, skriver Halvor Elvik.

BLIR RÅDGIVER: Helseminister Bjarne Håkon Hanssens karrierebytte er dypt problematisk, mener Dagbladets kommentator. 
Foto: Ned Alley / SCANPIX
BLIR RÅDGIVER: Helseminister Bjarne Håkon Hanssens karrierebytte er dypt problematisk, mener Dagbladets kommentator. Foto: Ned Alley / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Jeg hadde ikke trodd at det var Bjarne Håkon Hanssen som skulle bli politikerforaktens frontfigur. Men så kom nyheten om at Hanssen falbyr seg selv på informasjonshorenes luksusmarked til 3500 kalde kroner pr. time. En bemerkelsesverdig politisk karriere har gått fra Pølse-Hanssen via Helse-Hanssen til dette som det er vanskelig å henge kallenavn på uten å virke støtende.

Fint skal det være, om hele baken henger ute, og endatil på engelsk, men altså med uheldige assosiasjoner: «First House» heter det nye rådgivingsselskapet. Kanskje blir firmalogoen en rød lykt.

Det ser ut til at selskapets motto er «Strategy & Execution through Influence» som på vårt språk blir noe slikt som «strategi og iverksettelse gjennom innflytelse».

Det skal de ha, statssekretærene Jan-Erik Larsen og Ketil Lindseth som er gått sammen med minister Hanssen - de forteller hva de selger. Når du skjærer gjennom alt babbelet som i går kom fra Lindseth i radioens «Politisk kvarter», er varen de priser så høyt, ikke noe annet enn sin mangeårige kontakt med statsminister Jens Stoltenberg i hans indre krets.

Først og fremst selvsagt Bjarne Håkon Hanssen selv som har vært Stoltenbergs aller nærmeste forbundsfelle. Statsministeren tryglet ham om å bli sittende. Men også Jan-Erik Larsen som de siste åra bare sjelden har vært lenger unna statsministeren enn i en sirkel med ytre radius på to meter. Lindseths vare er hans tette samarbeid og geografiske fellesskap med Hanssen. Trønderrøttene ble ekstra tydelige i går da Lindseth møtte skepsis og kritikk fra professor Trond Nordby.

Men alt tyder på at disse tre herrene er kollektivt tonedøve for den kritikken de nå møter.

De forstår åpenbart ikke hvor provoserende svært mange av oss andre synes dette er når det brått går opp for oss at de har arbeidet med planene om å etablere dette «huset», samtidig som de drev valgkamp for det rødgrønne regjeringsprosjektet.

Det er i denne forbindelsen politikerforakten kommer inn. For meg personlig står en samtale jeg hadde med Hanssen på Arbeiderpartiets valgvake i et helt nytt lys. Jeg spurte ham der om valgkampen, og han fortalte livlig og engasjert om hvordan han hadde reist i fjorten-femten fylker og teppebombet de lokale valgkretsene via lokale medier under radaren til riksmediene. Deretter snakket vi en god stund om utfordringene han sto overfor i gjennomføringen av samhandlingsreformen.

I dag har velgerne som lyttet til Hansen gjennom valgkampen, og trodde ham på at han var en av garantistene for det rødgrønne prosjektet, all grunn til å føle seg rundlurt. Eller for å ta i bruk et godt trønderuttrykk: De bør føle seg skikkelig rævkjørt. Personlig er jeg skuffet og sint over at Hansen løy meg rett opp i ansiktet i den delen av samtalen som handlet om samhandlingsreformen. Det var ikke en samtale han hadde trengt å kaste bort sin og min tid på når han visste at den inneholdt bare tull. Pisspreik, på godt trøndersk.

I valgkampen lovet Hanssen & Co. velgerne å arbeide dag og natt for folk flest. Etter at folk har stemt på dem, viser deg seg at deres Plan A hele tida var en annen, nemlig å sikre fire nye år for Jens Stoltenberg slik at de kunne bli millionærer på å gi dyre råd til pengefolk om hvordan de best mulig når igjennom hos statsministeren. Eller «sjefen» som Larsen konsekvent kalte Stoltenberg på Facebook.

Dersom SMK etter valget hadde fått Erna Solberg eller Siv Jensen som «sjef», hadde det neppe vært mulig for Hanssen, Larsen og Lindseth å sette timeprisen til 3500 kroner. Et raskt regnestykke viser at en time med Hanssen nå skal koste mer enn det som er tre dagers lønn for den kassadamen på Rimi som viste ham tillit ved stemme rødgrønt.

Vi fikk jo et signal om hvor skrudd det egentlig står til da Hansen forklarte sin avgang som helseminister med at han ville bort fra «bare å bruke penger til å skape verdier», og antydet at han mente rådgivning. De som kan betale for, og få glede av, Hanssens «verdiskapning» er folk og selskaper som i skattelistene er nullskattytere, og som i valgkampen frontet motstanden mot all formuesskatt.

Hva nå da? Per Olaf Lundteigen mener Hansen bør få karantene i to år. Kanskje det, men jeg synes det er en bedre idé å bruke denne skandalen til å tvinge gjennom grep som tar tak i hele denne bransjen, Carl I. Hagen inkludert, og innføre reguleringer der markedet i praksis i dag er helt uregulert. Først og fremst bør alle rådgivere og deres selskaper registreres i et åpent register. De må operere med åpne kundelister slik at alle i regjeringen, regjeringsapparatet, Stortinget, statsapparatet og i mediene som får henvendelser fra dem selv eller fra klientene de har gitt råd, lett kan se hvem som betaler blodprisen. Og så må de som mottar slike henvendelser, registrere dem i det samme, åpne registeret slik at forbindelsene blir synlige og tydelige. Det må bli straffbart å ikke oppfylle kravene om registrering og åpenhet.

I lobbyismens og den politiske rådgivningsbransjen Mekka, Washington DC, er det etter en serie skandaler og avsløringer, blitt vedtatt et omfattende regelverk som skal sikre åpenhet om virksomheten i dette grå grenselandet mellom argumentasjon, påvirkning, utpressing og korrupsjon. Vennekorrupsjon er også korrupt. Her er mye god juss å hente for regelmakere i Justisdepartementet.

Det er i grunnen både sjokkerende og deprimerende å tenke på at statsministeren de siste fire åra har vært omgitt av sånne prinsippløse og griske rådgivere. Det tvinger fram ubehagelige spørsmål om hvilke råd han egentlig har fått fra dem som nå er blitt avslørt med så eventyrlig dårlig dømmekraft. Det liker jeg ikke å tenke på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer