Rundlurte Aftenposten

Jon Bratt Otnes (81) har hele sitt liv påstått at han er Norges egentlige kongsemne med røtter til Halvdan Svarte - og hver gang blitt avslørt av slektsforskere. I dag beit Aftenposten på - igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Over hele side 22 presenterer Aftenposten «Han er vårt egentlige kongsemne», og viser en oversikt av «Aftenpostens fortolkning av Jon Bratt Otnes' slektstavle».

Ifølge avisas elektroniske arkiv trykket de samme påstand i 1984, 1989, 1992, 1994 og 1999.

- Slektstavla har minst 15 til dels grove feil. Dette har Otnes kommet med i 30 år, og alltid blitt tilbakevist. Han er en svindler, sier Lars Løberg, formann i Norsk Slektshistorisk forening.

Løberg som til daglig er diplomat i UD, rister på hodet over at Aftenposten har gått i samme felle igjen. Opp gjennom årene har avisen flere ganger presentert Otnes' som landets ekte kongeætling. I 1989 raste debatten i Dagbladet, og fagmiljøet tilbakeviste slektstreet helt og holdent.

- Før krigen var det populært å fabrikkere slektstre som gikk tilbake til vikingkongene, opplyser Løberg.

Lurte svenskene også

Svensk TV2 beit også på Otnes' påstander om at han også skulle vært svensk konge. Svenske slektsforskere plukket fra hverandre påstandene hans i ettertid.

Løberg opplyser at Tore Vigerust er Norges framste forsker innen Bratt-slekta som Otnes' påberoper seg å være en del av.

- Svindel fra ende til annen. Otnes har tatt navnet Bratt i voksen alder. I ettertid har han gitt sine forfedre Bratt-navnet også. Otnes kommer fra en husmannsslekt. Jeg vet ikke hvor han har sine opplysninger fra - det må ha vært en fiks ide, fnyser Vigerust som har hovedfag i middelalder-genealogi.

Han går gjennom slektstreet i Aftenposten og påviser flere feil og fabrikasjoner.

- Hver gang han har stått fram, har vi påvist direkte løgn i slektstreet. Mange av disse menneskene har aldri eksistert. Jeg ser at han nå har puttet inn nye navn der vi har avslørt ham tidligere, sier Vigerust som for tida arbeider som slektsforsker og driver forlag.

Han har også arbeidet ved Riksarkivet og vært bygdebokforfatter.

Aftenposten gikk rett på

Aftenpostens journalist er svært overrasket over Dagbladet.nos opplysninger.

- Jeg så i arkivene våre at vi har omtalt ham som vårt egentlige kongsemne tidligere, sier journalist Dag Pedersen.

Han omtaler TV2-sendinga i artikkelen, men kjenner ikke til oppstyret i ettertid. Han kjenner heller ikke til at Otnes' er avslørt ved flere tidligere anledninger.

- Har Aftenposten sjekket opplysningene fra Otnes?

- Han hadde et håndskrevet slektstre hengende på veggen med alle navnene. Utover det har vi ikke gått grundig inn i saken. Dette skulle være en hyggelig liten sak, sier Pedersen.

Aldri sjekket treet

Jon Bratt Otnes er lei av at slektsforskerne avviser slektstreet hans.

- Disse folkene bare ler jeg av. Min slektstavle hviler på grunnfast norsk fjell, sier Otnes.

Han forteller at han fikk slektstreet overlevert av sin far, og fra han var liten gutt har han blitt lært opp til å føre slektsarven videre.

- Har du noen gang undersøkt om slektstreet stemmer med historiske kilder?

- Det har jeg aldri sjekket. Mitt bevis er Norges historie, avslutter Otnes.

Her fant du Aftenpostens artikkel om «kong Jon», men den ble fjernet fra nettstedet deres.

STOLT AV SLEKTA: Jon Bratt Otnes mener å kunne føre slekta si helt tilbake til Harald Hårfagre og Halvdan Svarte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer