Over hele side 22 presenterer Aftenposten «Han er vårt egentlige kongsemne», og viser en oversikt av «Aftenpostens fortolkning av Jon Bratt Otnes' slektstavle».
Ifølge avisas elektroniske arkiv trykket de samme påstand i 1984, 1989, 1992, 1994 og 1999.
- Slektstavla har minst 15 til dels grove feil. Dette har Otnes kommet med i 30 år, og alltid blitt tilbakevist. Han er en svindler, sier Lars Løberg, formann i Norsk Slektshistorisk forening.
Løberg som til daglig er diplomat i UD, rister på hodet over at Aftenposten har gått i samme felle igjen. Opp gjennom årene har avisen flere ganger presentert Otnes' som landets ekte kongeætling. I 1989 raste debatten i Dagbladet, og fagmiljøet tilbakeviste slektstreet helt og holdent.
- Før krigen var det populært å fabrikkere slektstre som gikk tilbake til vikingkongene, opplyser Løberg.
Lurte svenskene også
Svensk TV2 beit også på Otnes' påstander om at han også skulle vært svensk konge. Svenske slektsforskere plukket fra hverandre påstandene hans i ettertid.
Løberg opplyser at Tore Vigerust er Norges framste forsker innen Bratt-slekta som Otnes' påberoper seg å være en del av.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger