Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rundstjålet av politiet

Nordmennene som er siktet for mafiavirksomhet i Brasil er rundstålet av det lokale politiet, og risikerer lange fengselsstraffer.

FALSKE ANKLAGER: - Det er håpløst å forholde seg til falske påstander. Og det er om mulig verre å forsvare seg mot falske påstander, sier Trygve Kristiansen, en av de norske forretningsmennene som er anklaget i Brasil. Foto: Gunnar Hultgreen
FALSKE ANKLAGER: - Det er håpløst å forholde seg til falske påstander. Og det er om mulig verre å forsvare seg mot falske påstander, sier Trygve Kristiansen, en av de norske forretningsmennene som er anklaget i Brasil. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Vi kommer aldri til å gi oss. Om nødvendig vil vi bringe saken inn for domstolen i Strasbourg, sier Trygve Kristiansen.
  — Vi er i en håpløs situasjon, sier Trygve Kristiansen, en av de norske forretningsmennene som er siktet for hvitvasking og organisert kriminalitet i Brasil.

I går ble det kjent at advokat John Christian Elden har anmeldt Økokrim og Oslo-politiet til Spesialenheten for politisaker. Samtidig fastslår Elden at det konstitusjonelle ansvaret ligger hos justisminister Knut Storberget.

Årsaken er norsk politis håndtering av Brasil-saken — hvor flere enn ti norske forretningsfolk er siktet for hvitvasking av penger, organisert kriminalitet og mafiavirksomhet.

Verdier for over 300 millioner norske kroner er beslaglagt av politiet i Brasil. Det føderale politiet i Brasil har siktet nordmennene for forhold som angivelig skal ha skjedd i Norge.

PLYNDRET: Denne seilskuta ble beslaglagt av politiet i Brasil fra Trygve Kristiansen. I dag er den vakre båten plyndret for verdier.
PLYNDRET: Denne seilskuta ble beslaglagt av politiet i Brasil fra Trygve Kristiansen. I dag er den vakre båten plyndret for verdier. Vis mer

Ikke i Norge

Politiadvokat Geir Kavlie i Økokrim har tidligere i år uttalt til både Dagbladet og NRK at ingen av de norske forretningsmennene som er siktet i Brasil er mistenkt eller siktet for hvitvasking av penger i Norge.

Dette stemmer dårlig overens med forklaringen til politisjef Rômulo Berrêdo i det føderale politiet i Brasil. Like etter arrestasjonene våren 2007 sa han til lokalavisa Tribuna do Norte i Brasil:

— Opprinnelsen til pengene er ukjent, og millionene fra Norge er kriminelle penger. Samtidig vedgikk Rômulo Berrêdo at pengene fra det han kaller den norske mafiaen var overført legalt til Brasil, og overføringene var registrert på vanlig måte hos Sentralbanken i Brasil.

 STORBERGETS ANSVAR: Advokat John Christian Elden fastslår at justisminister Knut Storberget har det konstitusjonelle ansvaret for Brasil-saken i Norge.
FOTO: GUNNAR HULTGREEN
STORBERGETS ANSVAR: Advokat John Christian Elden fastslår at justisminister Knut Storberget har det konstitusjonelle ansvaret for Brasil-saken i Norge. FOTO: GUNNAR HULTGREEN Vis mer

— Mangelfulle

Økonomirapportene som advokat John Christian Elden har omtalt som i beste fall mangelfulle, har tatt utgangspunkt i nordmennenes likningsattester. Noe som ikke gir et riktig bilde av de norske forretningsmennenes økonomi. Disse økonomirapportene er viktige bevis mot nordmennene.

Trygve Kristiansen er siktet i Brasil, han håper at norske myndigheter sender faktiske opplysninger til Brasil.

— Konsekvensene av denne saken er personlige tragedier. Mennesker er ødelagt psykisk. Noen av dem som er siktet og risikerer flere ti års fengsel tør knapt å gå ut av døra, sier Trygve Kristiansen.

Han håper anmeldelsen fra advokat Elden fører til at Spesialenheten går opp alt som har skjedd Norge.

— Først når norske myndigheter sender dokumenter som er korrekte kan vi håpe på en rettferdig behandling, sier Kristiansen.

— Håpe?

— Dette er også blitt en prestisjesak for det føderale politiet. Denne saken er den største politioperasjonen i provinsen Rio Grande do Norte. Hvordan forsvarer du deg mot falske påstander? sier Kristiansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media