Gigantisk beslag

Rundt 1000 våpen beslaglagt av politiet i Hønefoss

15-20 personer fratatt våpen i aksjon. 

GIGANTBESLAG: Rundt 1000 våpen er beslaglagt av politiet i Hønefoss. Foto: Politiet
GIGANTBESLAG: Rundt 1000 våpen er beslaglagt av politiet i Hønefoss. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet i Hønefoss har de siste månedene avdekket flere saker knyttet til alvorlig brudd på våpenlovgivningen i form av ulovlig oppbevaring, omsetning, håndtering, tilvirkning og innførsel av våpen, skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Politiet ser svært alvorlig på denne saken.

Etterforskingen har pågått siden begynnelsen av 2016, og den har avdekket flere saker knyttet til alvorlige brudd på våpenlovningen.

Flere siktede

- Politiet har som en følge av etterforskningen så langt siktet en rekke personer. To personer har vært varetektsfengslet fra april til august i saken, sier politiadvokat Hans-Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt.

Det er totalt beslaglagt i underkant av 1000 våpen av ulik type og karakter, hos mellom 15-20 personer.

AUTOMATVÅPEN: Flere personer er siktet etter at politiet i Hønefoss har gjort gigantiske våpenbeslag. Foto: Politiet
AUTOMATVÅPEN: Flere personer er siktet etter at politiet i Hønefoss har gjort gigantiske våpenbeslag. Foto: Politiet Vis mer

Det dreier seg om alt fra tunge automatvåpen til pistoler og revolvere. Hos to av personene er det gjort beslag av mellom 500 og 600 våpen.

Disse to har vært varetektsfengslet i perioden april til august 2016. De to er siktet for overtredelse av straffeloven § 191, grov befatning med våpen. Bestemmelsen har en strafferamme på 6 år.

- Alvorlig sak

Saken involverer personer både fra regionen og fra landet for øvrig. Saken involverer både personer som er kjent for politiet fra tidligere, og personer som ikke er kjent for politiet. Saken viser også forgreninger til flere ulike miljøer, skriver politiet.

- Dette er en alvorlig sak som involverer et stort antall mennesker. Beslagene er så store at det viser at håndteringen og oppbevaringen har et særdeles stort omfang. Som en følge av saken og godt politiarbeid er det rullet opp saker flere steder i landet. Dette er en svært alvorlig sak og det er svært viktig for politiet å finne opphavet til de ulike våpnene og våpendelene, sier Aasen.

Politiet ønsker ikke å kommentere detaljer i saken av hensyn til etterforskningen som nå er i en av avsluttende fase.

- Etterforskningen har tatt tid, og det har vært svært mye krevende analysearbeid knyttet til våpenbeslagene, sier etterforskningsleder politioverbetjent Geir Hermansen. Saken har hatt høy prioritet og politiet har brukt mye tid og ressurser på saken, fortsetter Hermansen.

Beslagene består både av funksjonsdyktige våpen og våpen som lett kan gjøres funksjonsdyktig.

- Potensielt farlig

- Det betyr at det er potensielt svært farlig om våpnene havner i gale hender, sier Hermansen. Saken er stor i nasjonal sammenheng, og er en av største som er rullet opp i nyere tid, mener Hermansen.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvordan de siktede forholder seg til siktelsene.

Våpenlovgivningen i Norge setter klare rammer for hvordan våpen skal håndteres, oppbevares og hvem som kan erverve, oppbevare og bruke dem. Denne sakens omfang avdekker at det er et stort antall våpen som ikke er innført i noe register og som skifter eiere uten at politiet fårregistrert dette.

- Formålet med våpenlovgivningen er at man skal ha kontroll på hvem som har våpen, hvem som omsetter dem og at de oppbevares forsvarlig. Dette gjør at politiet ser svært alvorlig på saken, sier politiadvokat Hans-Petter Aasen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer