STORE NEDBØRSMENGDER: Slik så det ut i Gloppen i Sogn og Fjordane mandag formiddag. I Venabu ble det målt 76,8 millimeter i natt. Video: Runar Sandnes Vis mer

Rundt 20 personer har ikke fått avklart bosituasjon i Utvik

Parmanent strøm vil ta tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom 15 og 20 personer var fortsatt evakuert i Utvika mandag kveld og hadde ennå ikke fått avklart bosituasjon.

– Foreløpig er det fortsatt 15–20 personer i Utvik som vi enda ikke har fått avklart bosituasjon for natten, sier Sven Flo, ordfører i Stryn kommune til NTB sent mandag kveld.

Tidligere var det meldt om 50 evakuerte beboere i bygda. Antallet var mandag kveld nedjustert.

– Mange har valgt å dra tilbake til sine hjem, etter å ha fått sjekket at boligene er trygge. Turister og besøkende er uttransportert fra området. Noen har funnet alternative løsninger, sier Flo.

Han legger til at beboerne uten bolig vil bli tilbudt å bo på et hotell i Stryn over natten.

Mangler strøm

Det var mandag kveld verken strøm eller vann i Utvik. Ifølge Flo vil det ta noen dager før vannet er på plass. I mellomtiden har innbyggerne fått tilbudt flaskevann. Tross situasjonen velger de som kan å bli værende i bygda.

– Flere melder at de vil håndtere dette bra, sier han.

NVE undersøkte mandag kveld området. Røde Kors gikk da rundt til alle husstander og informerte om siste nytt.

Fylkesvei 60 er stengt ved Utvik, to broer er vekk og Utvik er uten veiforbindelse. All transport fra Utvik går via sjøveien til Innvik.

Krigssone

– Det går vanligvis ikke transport sjøenveien, og kommunikasjonen er kun opprettet midlertidig ved å ta i bruk Røde Kors' båter, sier ordføreren.

Flo legger til at det også finnes en redningsskøyte kommunen vil ta i bruk dersom situasjonen skulle forverres.

– Innbyggerne tar dette med fatning. Det de har opplevd er traumatisk, de våknet til en krigssone. Mange opplever en stor sorg grunnet materielle tap, sier Flo.

Strøm vil ta tid

I løpet av dagen blir det satt opp aggregatstrøm i flomrammede Utvik, men permanent strøm vil ta tid, ifølge Stryn Energi.

– Det som er utfordrende, er å få materiellet inn i sentrum på grunn av sperrede veier. Vi har forberedt oss og håper å ta aggregatene inn til sentrum tirsdag, sier nettsjef i Stryn energi, Hans Øyraseter, til NRK.

Omkring 200 hus i Utvik er uten strøm. Aggregatene er en midlertidig løsning fram til man har fått fullstendig oversikt over skadeomfanget. En permanent løsning vil ta tid blant annet fordi det er vanskelig å se hvor feilen ligger når skadene er så store, ifølge Øyraseter.

Tordenværet har også skapt vansker for Stryn energi.

– De kan ikke jobbe i høyspentnettet når det tordner. Det er frustrerende når man prøver å feilsøke og ikke får gjort jobben skikkelig, sier nettsjefen.

(NTB)