Foto: AFP PHOTO/JAVIER MANZANO/Scanpix
Foto: AFP PHOTO/JAVIER MANZANO/ScanpixVis mer

Rundt 30 islamister fra Sverige til Syria

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er bekymret. Rundt 30 islamister er reist fra Sverige for å slåss i Syria eller trene andre til å slåss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et 30-tall på kort tid. Og i global, al-Qaida-inspirert ideologi er mål i Sverige pekt ut som legitime de siste årene. Vi er urolige, sier Jonathan Peste, Säpos sjefanalytiker i spørsmål om kontraterrorisme, i et intervju med nyhetsbyrået TT.

Uroen skyldes blant annet at de som har reist til Syria kan bli inspirasjonskilder når de kommer tilbake til Sverige.

Svensk politi har tidligere ikke villet oppgi noe tall på hvor mange islamister som har reist fra Sverige til Syria. Men tallet framkommer i en ny rapport som legges fram mandag.

Peste sier at de som omtales har reist de siste 18 månedene.

- Det er et lavt tall vi oppgir, det er vi helt sikre på. Vi har informasjoner om flere, men det er opplysninger vi arbeider videre med, sier sjefanalytikeren.

Han sier at det absolutte flertallet av de cirka 30 fortsatt er i Syria. Bare noen svært få av dem har egen bakgrunn fra landet.

- Det er ytterligere en indikasjon på at det her handler om ideologi og overbevisning, sier Peste.

Ifølge Säpo finnes det rundt 200 ekstreme islamister i Sverige som er beredt til å bruke voldelige midler. Tallet er relativt stabilt. Noen faller fra, mens andre kommer til.

(NTB)