Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulig storstreik på søndag:

Rundt 35 000 ansatte går ut i streik hvis det ikke blir enighet mellom NHO, YS og LO

Meklingen begynner i morgen.

MEKLESTART I MORGEN: Det er brudd i forhandlingene mellom LO, YS og NHO. Hans Christian Gabrielsen (LO) og Kristin Skogen Lund (NHO).
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MEKLESTART I MORGEN: Det er brudd i forhandlingene mellom LO, YS og NHO. Hans Christian Gabrielsen (LO) og Kristin Skogen Lund (NHO). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 000 ansatte innen buss, matvareindustri, spedisjon og en rekke bransjer tas ut i streik fra søndag om det ikke blir enighet mellom NHO, YS og LO.

Meklingen, der AFP, krav om reise, kost og losji og tjenestepensjon står sentralt, begynner onsdag. Partene har frist for å komme til enighet innen midnatt lørdag 7. april.

- Vi har alltid som utgangspunkt at vi skal komme til enighet under en mekling, men vi har krevende tema på bordet, derfor forbereder vi oss også til streik dersom vi ikke skulle bli enige. På bordet ligger våre krav om en mer rettferdig pensjon og bedret kjøpekraft, og også krav knyttet til reise, kost og losji for utsendte arbeidstakere, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO varsler at de vil ta ut nærmere 29 000 medlemmer i streik søndag ved brudd, hvorav 7868 er omfattet av Industrioverenskomsten. Det betyr at dersom det blir streik på kravene knyttet til reise, kost og losji, er det kun disse som vil bli tatt ut i streik. Blir det derimot streik på AFP, lønn eller tjenestepensjon, vil alle 29 000 bli tatt ut.

YS har varslet Riksmekleren om plassfratredelse for i underkant av 6 000 medlemmer tilknyttet forbundene Delta, Negotia, Parat, SAFE og YTF. Blant annet tar YS ut 1300 bussjåfører i Oslo og omegn, Stavanger og Sandnes fra søndag om det ikke blir enighet.

- Vi skal gjøre vårt for å unngå storstreik, men det er ingen grunn til å legge skjul på at vi står overfor noen utfordringer når vi nå skal løse kompliserte spørsmål om både AFP og pensjon, sier Vegard Einan, leder for YS Privat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!