OLJESØL: Brannvesenet anslår at rundt 5000 liter olje ble lekket ut i Alnaelva i Oslo torsdag kveld. De tror lensene klarte å stoppe oljen i å komme ut i fjorden. Foto: Oslo brann- og redningsetat / Twitter
OLJESØL: Brannvesenet anslår at rundt 5000 liter olje ble lekket ut i Alnaelva i Oslo torsdag kveld. De tror lensene klarte å stoppe oljen i å komme ut i fjorden. Foto: Oslo brann- og redningsetat / TwitterVis mer

Rundt 5000 liter olje har lekket ut i Oslo-elv

Brannvesenet anslår at rundt 5000 liter olje ble lekket ut i Alnaelva i Oslo torsdag kveld. De tror lensene klarte å stoppe oljen i å komme ut i fjorden.

Brannvesenet anslår at rundt 5000 liter olje ble lekket ut i Alnaelva i Oslo torsdag kveld. De tror lensene klarte å stoppe oljen i å komme ut i fjorden.

- En 15 000 liters tank er involvert og trolig er rundt 5.000 liter olje på avveie. Vi er ikke hundre prosent sikre på det. Det kan være mindre, men sannsynligvis er det snakk om 5000 liter, sier vaktkommandør Stig Henning Duaas i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Duaas sier det ligger noe olje i utløpet til Alnaelva, men han tror brannvesenet var på plass med lenser før oljen nådde utløpet i Oslofjorden.

- Det var ikke observert lukt da vi startet innsatsen i området, men så har det intensivert noe med mer synlig olje og kraftig lukt etter at lensene ble etablert, sier vaktkommandøren.

Tømte oljetank

Natt til fredag tømte brannvesenet oljetanken på Bring sitt område på Alfaset, som trolig er årsaken til utslippet. Til sammen tre sugebiler sugde opp rundt 10 000 liter olje fra tanken.

Brannvesenet har lagt ut flere lenser i elva for å begrense skadene. Disse skal kontrolleres fredag morgen, opplyser Duaas.

Politiet har startet etterforskning av lekkasjen, som ble meldt til brannvesenet klokken 19.09. Natt til fredag luktet det diesel langs elva.

Etterforskning

- Politi og brannvesen er på stedet og har gjort undersøkelser. Vi har dokumentert mange spor, men jeg kan ikke si hvorfor det har begynt å lekke, sier operasjonsleder Runne Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Han sier det vil bli opprettet anmeldelse dersom de konkluderer med at noen står bak lekkasjen. Etterforskningen vil fortsette fredag og utover.

I sommer rant om lag 50 000 liter med fyringsolje ut i Alnaelva og videre ut i fjorden, noe som førte til at badeanlegget på Sørenga måtte stenges en periode etterpå.