ADVARER: - Det er skremmende høye tall og er et problem det ikke blir tatt nok tak i, sier Eli Gunhild By, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund. Arkivfoto: NSF
ADVARER: - Det er skremmende høye tall og er et problem det ikke blir tatt nok tak i, sier Eli Gunhild By, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund. Arkivfoto: NSFVis mer

Rundt to av ti sykepleiere utsettes for vold hvert år

Er blant yrkesgruppene som er mest utsatt for vold på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleiere er blant yrkesgruppene som er mest utsatt for vold på jobb, men det finnes bare omtrentlige tall på omfanget. Det anslås at to av ti blir utsatt for vold.

Det kommer fram i levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø til Statistisk sentralbyrå (SSB), skriver Stavanger Aftenblad.

Andelen er svært høy hvis man sammenligner med alle sysselsatte totalt. Da er prosentandelen nede i 4 prosent som blir utsatt for vold i løpet av et år.

- Det er skremmende høye tall og er et problem det ikke blir tatt nok tak i, sier Eli Gunhild By, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund.

Ifølge By er vold på arbeidsplassen, sammen med nakke- og ryggskader, den vanligste årsaken til at sykepleiere blir uføretrygdet.

Hun etterlyser også bedre faktagrunnlag om omfanget av vold mot ansatte i helsevesenet. Selv om sykehusene internt rapporterer slike tall, finnes det ingen samlet nasjonal oversikt.

Undersøkelsen til SSB ble sist gjort i 2009. Siden da er det mye som tyder på at omfanget har økt, skriver avisen.

(NTB)