Rundt USA som en konge

Dagbladets Anne Thurmann-Nielsen har fulgt kronprins Haakon gjennom ni stater og vært vitne til et trettitall taler og flere hundre håndtrykk. Hun aner morens sikre klesstil, farens humor og ikke minst bestefars varme, som gjorde Olav til folkekongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et engasjert, ungt menneske på snart 26 år som nå har fått testet hvordan engasjerte og personlige meninger må uttrykkes i pent innpakkede diplomatiske vendinger. Fra å være litt keitete og forsiktig på USA-turens start, har han etter hvert fått rettere og rettere rygg, tryggere stemme og en spontan evne til å møte vanlige folk med troverdig interesse.

Vi aner morens sikre klesstil, farens humor og ikke minst bestefars varme, som gjorde Olav til folkekongen. I tillegg har kongsemnet Haakon et sterkt humanistisk engasjement som ikke virker påtatt. Det bør han få utvikle på sin egen måte.

Kronprinsens tre år i USA har åpenbart gitt ham både et privatliv og en frihet som ikke bare har resultert i statsvitenskapelige eksamenspapirer. Haakon har sett seg godt omkring. Han har latt seg fascinere av det menneskelige mangfoldet. Han har med interesse sett at forskjellige kulturer ikke på død og liv må kokes ned til en miks av ingenting, men at alle har noe å lære av hverandre.

Dette har vært et tema i alle hans taler på USA-turneen. Og han har i klare ordelag sagt at han gjerne taler mangfoldets sak til unge mennesker i Norge.

Offisielle besøk innbyr ikke til spennende talekunst. Det er mye takk-for-at-alt-er-så-fint-og-flott, men den som stiller kronprinsen et vettugt spørsmål i etterkant får som regel et reflektert svar. Og den som venter på kjærester, forloveder og giftermål må gi tål. Kronprinsen har ingen planer om å gi slipp på ungkarsstanden.

- Jeg lover å gi pressen beskjed når jeg forlover meg, sa han med stor munterhet halvveis i turen.

Akkurat denne siden av privatlivet vet han kan bli vrien. Offentlighetens lys er knallsterkt, og nå bosetter han seg et steinkast fra Akersgata. Men han setter selv klare grenser, og nye utenlandsopphold er på planleggingsbordet.

Under USA-turen var han avslappet i forhold til pressen.

- Det er jo noe av vitsen med turen at pressen er med, sa kronprinsen til Dagbladet da vi tilfeldigvis møtte ham i heisen.

Slottet bør gi Haakon friere tøyler etter hvert. La ham bruke mer tid på temaer han er interessert i. La ham møte flere vanlige mennesker. Han er et interessant menneske som bare kan gi monarkiet nytt innhold ved å få være seg selv.

Under besøket i den lille byen Decorah i Iowa taklet han alt fra å hedre norskamerikanere med St. Olavs orden, passere knisende jenter på Luther College, sette seg på huk blant horder av småbarn på torget og motta et indiansk smykke, en ørn, fra byens indianere. Ørnen hengte han raskt rundt halsen, og lot den bli der under hele mottakelsen på Decorahs torg.

Det var en meget verdig gest fra kronprinsen.

Den første store kongetesten er bestått med glans.

<B>UTE PÅ TUR:</B> Kronprins Haakon har møtt folk og smårøvere i ni stater USA den siste uka.