VIL FØRST TIL SYDPOLEN: Rune Malterud (27) og Stian Aker (28) starter sin ferd i Antarktis 1. januar. De kjemper mot fire engelske og et irsk lag om å komme først til den geografiske sydpol.
VIL FØRST TIL SYDPOLEN: Rune Malterud (27) og Stian Aker (28) starter sin ferd i Antarktis 1. januar. De kjemper mot fire engelske og et irsk lag om å komme først til den geografiske sydpol.Vis mer

Rune (27) og Stian (28) vil slå britene i kappløp om Sydpolen

1. januar følger de i Amundsens fotspor. - Vi er favoritter, sier nordmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Torsdag kveld denne uka satte deltakerne seg på flyet i Cape Town. I løpet av den seks timer lange turen ble varmen skrudd av, slik at deltagerne gradvis skulle tilvennes kulda som vil møte dem i Antarktis. De er nå inne i siste fase før startskuddet til Amundsen Omega 3 South Pole Race starter 1. januar 2009. I tida som kommer skal de gjennom akklimatisering og trening i et av verdens tøffeste terreng. Julaften feires i telt.

- Det blir stor forskjell fra ribbe, surkål og poteter når vi spiser stridsrasjon på julaften også. Vi har ikke tatt med julemat fordi vi vil begrense vekta på det vi har med. Jeg håper det er godt selskap i Rune, sier Stian Aker til Dagbladet.no.

Vil kopiere Amundsen
Han og Rune Malterud skal forsvare stolte norske kappløpstradisjoner, og forsøke å få det norske flagget plantet på Sydpolen slik Roald Amundsen gjorde da han knuste engelskmannen Robert Falcon Scott og hans menn for snart hundre år siden.

Se det norske lagets nettside før avreise her, og siden deres som vil bli oppdatert underveis her. Dagbladet.no vil følge kappløpet underveis.

- Vi har som mål å vinne, og fra de andre lagene har vi hørt at vi regnes blant favorittene. Løpets historiske perspektiv gjør det ekstra stas, sier Stian Aker.

Nyårets poleventyr er det første kappløpet til Sydpolen siden Scott og Amundsen kjempet seg fram mot polpunktet. Løpet regnes som en av verdens mest ekstreme konkurranser. Seks lag skal trosse elementene gjennom 430 nautiske mil mot den geografiske sydpol.

- I snitt vil nok temperaturen ligge på rundt 20 minusgrader, men med vindfaktoren til stede kan vi oppleve ned mot 50 effektive minusgrader, sier Stian Aker til Dagbladet.no.

Pulkene de trekker veier 70 kilo, og det er stigning hele veien mot polpunktet. Fire engelske-, et norsk- og et irsk lag stiller til start. Hvert lag har to eller tre deltakere.

TAPTE OG DØDE: Bildet er fra 1912 og viser fem menn fra Scott-ekspedisjonen til Sydpolen. Bildet er tatt ikke lenge før de døde på sin vei tilbake fra polferden. Foto: Scanpix/AP
TAPTE OG DØDE: Bildet er fra 1912 og viser fem menn fra Scott-ekspedisjonen til Sydpolen. Bildet er tatt ikke lenge før de døde på sin vei tilbake fra polferden. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Beinhardt
Rune Malterud og Stian Aker er vokst opp sammen på Toten. Begge har erfaring fra tøffe oppdrag fra sin tid i Forsvaret, med fartstid fra både Balkan og Afghanistan.

De har uttalt at det er den monotone tilværelsen som er mest truende.

- Det blir beinkaldt med konstant motvind. Og landskapet er veldig monotont. Den største påkjenningen regner vi med at blir psykisk og ikke fysisk, sier Malterud.

Nordmennene har som mål å nå Sydpolen på under 30 døgn. De kommer til å måtte få i seg rundt 7000 kalorier daglig, og vil blant annet ha med seg rent reinsdyrsfett for å spe på dietten som består av Forsvarets stridsrasjon, tørket kjøtt, spesiallaget frokostblanding og lunsjsuppe.

Forlater kjærestene
De norske deltakerne har forlatt kjærestene hjemme for å forberede seg til kappløpet.

- Det er ikke gøy å være så lenge borte fra Jenny, men det er bare én gang i livet du får en slik mulighet. Jeg spurte henne om lov, forsikrer Stian Aker.

Rune Malterud bor i Oslo med samboeren med Lene. Til daglig studerer han fysioterapi ved Høgskolen i Oslo.

- Det å presse seg over lang tid i ekstreme miljø, gjør at jeg føler jeg lever. Utfordringer som elvekajakk og klatring er med på å sette en spiss på hverdagen. Gjennom mine interesser for friluftsliv er jeg vant til å fryse og ta vare på meg selv, sier 27-åringen.

Stian Aker bor ved Eikern i Hoff kommune. For tida har han permisjon fra Forsvaret for å kunne forberede seg og delta i kappløpet mot Sydpolen. Han har seks års erfaring som grenader i inn- og utland. De senere årene har han drevet mye med hundekjøring vinterstid. Han er dessuten en aktiv fjellklatrer og elvepadler, og liker store utfordringer.

- Gjennom min tid i Forsvaret har jeg tilegnet meg god kunnskap om overlevelse i ekstreme miljøer. Jeg har sterk vilje og er god til å tåle motgang. Når jeg setter meg et mål gir jeg ikke opp før det er nådd, selv om det krever flere forsøk. Godt humør er en egenskap jeg mener vil hjelpe når tunge dager kommer, sier 28-åringen.

KALDE OMGIVELSER: Antarktis kan by på flotte naturopplevelser. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KALDE OMGIVELSER: Antarktis kan by på flotte naturopplevelser. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Det norske lagets deltakelse i polkappløpet koster rundt en million kroner.

De seks lagene er:
• Team Southern Lights/England — Tess Burrows og Peter Hammond
• Team QinetiQ/England — James Cracknell, Ben Fogle og Ed Coats
• Team Southpoleflag.com/Irland — Mark Pollock og Simon O?Donnell
• Team Due South/England — Hylton James, Rachel Andrews og Phil Hayday-Brown
• Team Danske Bank/England — Christian Hillkirk, Gary Bullen og Gary Marshall
• Team Missing Link/Norge — Rune Malterud og Stian Aker

STOLT ØYEBLIKK: Dette bildet er fra 16. desember 1911. Roald Amundsen (t.v) hilser det norske flagget på Sydpolen sammen med kompanjongene Oscar Wisting, Sverre Hassel og Helmer Hansen. De var først til å nå Sydpolen 14. desember 1911 med 52 hunder og fire sleder. Foto: Scanpix/EPA PHOTO AFP FILES
STOLT ØYEBLIKK: Dette bildet er fra 16. desember 1911. Roald Amundsen (t.v) hilser det norske flagget på Sydpolen sammen med kompanjongene Oscar Wisting, Sverre Hassel og Helmer Hansen. De var først til å nå Sydpolen 14. desember 1911 med 52 hunder og fire sleder. Foto: Scanpix/EPA PHOTO AFP FILES Vis mer