BLE ERKLÆRT DØD: I januar for to år siden ble Rune Alsaker (37) fra Stord i Hordaland erklært død av en lege. Rundt en time seinere gikk Runes mor inn til sønnen for å ta farvel. Da så hun at han pustet. Foto: Privat
BLE ERKLÆRT DØD: I januar for to år siden ble Rune Alsaker (37) fra Stord i Hordaland erklært død av en lege. Rundt en time seinere gikk Runes mor inn til sønnen for å ta farvel. Da så hun at han pustet. Foto: PrivatVis mer

Rune (37) ble erklært død og legen avsluttet behandlingen

Da moren en time seinere skulle ta farvel, så hun at han pustet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 19. januar 2013 fikk Rune Alsaker (37) et hjerteinfarkt.

37-åringen fra Stord var sammen med broren sin da det skjedde, og broren startet gjenopplivende behandling og ringte ambulanse.

Da ambulansen ankom 19 minutter seinere, overtok ambulansepersonellet de livreddende tiltakene, men etter 41 minutter besluttet legen å avslutte hjerte- og lunge-redningen. Han avbestilte også luftambulansen som var på vei, skriver BT i dag.

Legen konkluderte med at Rune Alsaker var død.

- Pupiller, hjertelyd og puls ble sjekket flere ganger før beslutningen ble tatt, har legen forklart ifølge dokumenter Dagbladet har tilgang til.

- Så det var liv Men Rune var ikke død.

Da foreldrene hans ankom leiligheten kort tid etter gikk moren inn på et rom der Rune lå i påvente av at ambulansepersonellet skulle bære ham ut.

- Moren ble først frarådet å gå inn på rommet, men gikk likevel inn til ham. Hun så da at det var liv, sier Runes advokat, Paul Rynning til Dagbladet.

Det hadde da gått èn time fra legen hadde erklært 37-åringen død.

«Moren oppdaget at Rune beveget på kroppen og brakk seg», heter det i dokumenter fra Fylkesmannen i Hordaland.

- Da legen besluttet å avslutte behandlingen, var et ambulansehelikopter bare tre minutter unna. Derfor tok det ytterligere nesten tre timer før Rune endelig ankom Haukeland Universitetssykehus, sier advokat Paul Rynning.

Klaget på behandlingen Rune lå flere uker i koma etter hjerteinfarktet, og han måtte lære å gå på nytt. Dessuten har han slitt med mye smerter.

- Men det er mye jeg kan være takknemlig for. Jeg overlevde, sier Rune Alsaker til Dagbladet.

Sammen med advokaten bragte han saken inn til Fylkesmannen og Norsk Pasientskadeerstatning, men i juni 2013 konkluderte ­Fylkeslegen i Hordaland med at det ikke var grunn til å kritisere legen som erklærte Rune død.

For Rune har det vært tungt.

- Det er rart at man kan konkludere med at det ikke har skjedd noe galt når jeg ble erklært død, men fortsatt lever. Jeg har hatt problemer med å forstå det, sier han til Dagbladet.

- Ser framover Men som BT skriver i dag, har saken blitt behandlet på nytt, og Fylkesmannen har kommet til en ny konklusjon.
 
Nå kritiserer Fylkesmannen legen som rykket ut fra legevakten på Stord for å behandle Rune, og mener han brøt helsepersonelloven.

- Jeg er glad for at noen endelig sier at det har skjedd noe galt, for på en måte har livet stått litt stille siden det skjedde. Nå føler jeg at jeg endelig kan se framover igjen, sier Rune om konklusjonen.

- Takknemlig Han får støtte av advokat Rynning.

- Det som har skjedd har skjedd, og det kan ikke endres på, men det er viktig for Rune å takke for at han er i live. Han er takknemlig for at broren reddet ham, at ambulansepersonellet som kom ga ham åtte livreddende støt, og at moren så ham puste, sier advokaten og fortsetter:

- Han håper nå på at han blir sett og tatt vare på i lokalmiljøet. Han har hatt det vanskelig, men er en flott mann med en god utdannelse, gode venner og familie.

- Tar det til etterretning Legen som behandlet Rune har i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ifølge fylkesmannens brev vil ikke saken få noen administrative konsekvenser for ham.

- I vurderingen vektlegger vi at hendelsen ligger tilbake i tid, og at det var en spesiell og krevende sak for legen, skriver fylkesmannen.

Kommunalsjef i Stord kommune, Knut Gram sier til Dagbladet at de tar fylkesmannens konklusjon til etterretning.