Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rune (43) overlevde 16 000 volt gjennom kroppen

Hadde brannskader på 69 prosent av kroppen. Takker Haukeland sykehus for at han er i live i dag. OBS: Sterke bilder.

REDDES NED: Her reddes Rune Kløvtveit ned etter å ha fått 16 000 volt gjennom kroppen. Han ble alvorlig brannskadet, og lå 50 døgn på Brannskadeavsnittet ved Haukeland universitetssykehus. Foto: PRIVAT
REDDES NED: Her reddes Rune Kløvtveit ned etter å ha fått 16 000 volt gjennom kroppen. Han ble alvorlig brannskadet, og lå 50 døgn på Brannskadeavsnittet ved Haukeland universitetssykehus. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det er fem år siden Rune Kløvtveit (43) fikk brannskader på 69 prosent av kroppen etter å ha kortsluttet en strømledning med 16 000 volt.

Han har i dag fortalt om skadene sine til NRK i forbindelse med 25-årsjubileet til Brannskadeavsnittet ved Haukeland universitetssykehus. Rune er fremdeles innom og hilser på folk på sykehuset der han lå i fire måneder med alvorlige brannskader.

Det var 6. september 2004 at Rune var innleid av Jernbaneverket for å gjøre en kontrolljobb av skinnene over en trafostasjon på Mjølfjell øst for Voss. Uhellet skjedde da strømmen ikke var skrudd av slik den egentlig skulle være.

- Jeg passerte strømledningen flere ganger, men da jeg skulle henge opp noe utstyr, var jeg maksimalt uheldig og kortsluttet de 16 000 voltene, forteller Rune til Dagbladet.

- Beina brant
Han ble borte i kort tid, men vet ikke hvor lenge.

- Jeg våknet, og så begge beina i full fyr. Jeg fikk panikk, og ropte på han jeg jobbet sammen med. Heldigvis kom to andre forbi og hørte at jeg ropte, sier han.

I halvannen time ble Rune liggende bevisst mens han ventet på at redningsmannskapene skulle få kommet opp. Det tok blant annet tid fordi de trodde strømmen fremdeles var på.

- Jeg husker alt som skjedde helt til de la meg på en båre. Etter det ble det mørkt. Jeg vet ikke om jeg ble gitt noe medisiner, men det kan hende jeg klarte å holde meg selv bevisst helt fram til jeg visste at noen andre kunne ta hånd om meg, forteller han.

69 prosent brannskadet
Han ble lagt inn på Haukeland med såpass alvorlige brannskader at de pårørende ble forberedt på at det kunne hende han ikke kom til å overleve. Begge beina og området fra beltet og opp til halsgropa, samt venstrearmen, var kraftig forbrent.

- Jeg var såpass dopet ned at det tok lang tid før jeg skjønte at jeg var alvorlig skadet. Da jeg kom inn, ble det antatt at jeg hadde brannskader på 34 prosent av kroppsflaten. men skaden eskalerte over lengre tid, og økte til 69 prosent, sier Rune.

Han beskriver at tilstanden hans gikk i berg- og dalbane de første tre månedene på sykehuset, med alvorlige infeksjoner som gjorde at familien hans flere ganger ble tilkalt fordi tilstanden var svært alvorlig. Rett etter at han ble lagt inn på sykehuset, måtte det ene beinet hans amputeres. Siden måtte han selv ta det tunge valget om å amputere det andre beinet også.

- Jeg hadde en prat med kirurgen men, der han sa rett ut: Rune, jeg har reddet livet ditt, men vet ikke hvilket liv du får. Det preget meg veldig, og det gikk en faen i meg for å bevise hva jeg kunne få til, sier han.

Har behandlet 1800
Etter fire måneder på Haukeland ble han sendt til opptrening på Sunnaas sykehus. I dag er han aktiv i Norsk Forening for brannskadde, og holder foredrag rundt om i landet. Han er med på å arrangere BurnCamp, leirer for brannskadde barn og voksne, der også personale på Haukeland har gjort en frivillig innsats. I tillegg sitter han i flere utvalg på Sunnaas.

Haukeland universitetssykehus markerte i dag at Brannskadeavsnittet er 25 år. På den tiden har de behandlet 1800 pasienter. Gjennomsnittlig liggetid på Brannskadeavsnittet er cirka 19 døgn.

— Dette sier noe om hvor omfattende behandling de får hos oss. Fra sårstell, væskebehandling, fysioterapi og omfattende kirurgi, gjerne i flere omganger. De mest utbredte brannskadene er blant de mest ressurskrevende og utfordrende intensivpasientene ved sykehuset. Nå ligger det en pasient hos oss som har vært her i over 100 dager, sier seksjonsoverlege Bjørn E. Rosenberg ved sykehuset i en pressemelding.

Rune lå på sykehuset i 120 dager.

- De reddet livet mitt, jeg har aldri vært i tvil om det. Det er en fantastisk intensivavdeling. Når du ligger på brannskadeavsnittet, er det alltid en som sitter sammen med deg. Jeg feiret jul på sykehuset, og en sykepleier hentet inn et bord, duk og juletre for å gjøre det koselig for meg og pårørende. Det sier litt om  hvor mye de gjør for hver enkelt pasient, sier Rune.

OVERLEVDE: Rune Kløvtveit er i dag engasjert i Norsk forening for brannskadde. Det er fem år siden han fikk brannskader på 69 prosent av kroppen. Foto: PRIVAT
OVERLEVDE: Rune Kløvtveit er i dag engasjert i Norsk forening for brannskadde. Det er fem år siden han fikk brannskader på 69 prosent av kroppen. Foto: PRIVAT Vis mer
KRAFTIG FORBRENT: Rune fikk brannskader på beina, overkroppen og venstre arm. Foto: PRIVAT
KRAFTIG FORBRENT: Rune fikk brannskader på beina, overkroppen og venstre arm. Foto: PRIVAT Vis mer
INTENSIVBEHANDLING: Rune ble behandlet på Haukeland universitetssykehus i 50 døgn. Foto: PRIVAT
INTENSIVBEHANDLING: Rune ble behandlet på Haukeland universitetssykehus i 50 døgn. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media