Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rune (52) endelig trodd etter 19 år

I 1987 tålte ikke Rune Bergmann (52) mer av kjemikaliene på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Endelig vedgår også Staten at den tidligere oljearbeideren er yrkesskadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:)- Endelig er plagene mine godkjent som yrkesskade. For meg betyr det alt. Absolutt alt. Det er ikke mye igjen å gå ut og jobbe med i denne kroppen, sier Rune Bergmann (52) til Dagbladet.no. Bergmann er på telefon fra Alicante i Spania hvor han har oppholdt seg de siste årene. Nylig fikk han følgende deilige beskjed, svart på hvitt i brevs form fra Fylkestrygdekontoret i Oslo:


«Fylkestrygdekontoret har godkjent Deres løsemiddelskade som yrkessykdom likestilt med yrkesskade, jf. folketrygdloven § 13-4».

Dagblad-serien

I november i fjor startet Dagbladet en omfattende artikkelserie om kjemisk helsefare offshore. Avisa avdekket en opphopning av kreft, giftskader og dødsfall blant oljearbeidere som har jobbet for ulike selskaper på ulike installasjoner i Nordsjøen.

Sykdomshistoriene deres har mange likhetstrekk, og de tidligere oljearbeiderne deler mange av følgende symptomer:

Tretthet, utmattethet, kvalme, kroppsdeler som dovner bort, smerter i muskler og ledd, prikking og koking i bein, verk i hofter og nyreregion, diaré, urinveisproblemer, kramper, hjertebank, oppblåst mage, lungeproblemer, hudreaksjoner, balanseproblemer, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse, mye hoste, slim i nese og hals og influensafølelse.

Symptomene øker kraftig ved fysisk aktivitet, og dagen etter er de ofte fullstendig utslåtte.

- Klart det er viktig

SKADDE OLJEARBEIDERE: Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann jobbet alle på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. De håper nå å få plagene sine godkjent som yrkesskade. Foto: Jan Dahl
SKADDE OLJEARBEIDERE: Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann jobbet alle på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. De håper nå å få plagene sine godkjent som yrkesskade. Foto: Jan Dahl Vis mer

Advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co representerer i dag et hundretalls oljearbeidere som er blitt syke. At Folketrygden nå har godkjent Rune Bergmanns sykdom som yrkesskade er et stort gjennombrudd for de mange skadde som venter på sin avgjørelse.

- Klart det er viktig at den første oljearbeideren nå har fått sykdommen godkjent som yrkesskade. De syke oljearbeiderne deler mange av de samme symptomene og plagene, og de har vært utsatt for den samme eksponeringen offshore, sier advokat Ambjørndalen.

 Han venter at en lang rekke av klientene vil få tilsvarende godkjenning som yrkesskade.

- At Bergmann fikk godkjenning vil trolig bety at svært mange av de andre skadde også vil få det. Rune Bergmann var på Ekofisk i litt over ti år før han ble syk. De fleste andre har vært der i 25 år, og har jobbet vesentlig lenger i eksponeringssituasjonen, sier Ambjørndalen.

Rune Bergmann har nå blitt tilkjent ménerstatning på drøyt 80 000 kroner. Enda viktigere er det at han nå etter alle solemerker vil få uførepensjon med yrkesskaderettigheter. 52-åringen har i flere år stått helt uten inntekt.

- Jeg ble kraftig eksponert for kjemikalier i mine 10,5 år på Ekofisk. Vi visste rett og slett ikke bedre. Da hadde vi valgt noe annet å drive med, sier Rune Bergmann.

Han finner det i ettertid vanskelig å forstå at et stort oljeselskap med en stab bestående av kjemikere, leger og yrkeshygieniker ikke visste hvilken eksponering arbeiderne ble utsatt for i jobben på det ConocoPhillips-opererte Ekofisk-feltet.

- Kjempeglade

image: Rune (52) endelig trodd etter 19 år

- Om man likevel velger å la tvilen falle tiltalte til gode, og akseptere at de ikke visste, så burde vi ha sett en helt annen reaksjon nå som skadene begynner å vise seg for alvor. Hadde de hatt interesse av å forbedre situasjonen for dem som fremdeles arbeider ute i Nordsjøen, så ville de raskt ha kommet på banen for å hjelpe oss som er skadet. Samtidig burde de ha bedt om å få studere de skadene vi har pådratt oss, slik at de kan gjøre de nødvendige forbedringer for framtida, sier Rune Bergmann.

49 år gamle Jan Terje Biktjørn bor i Kvinesdal og er far til en datter på 19 og en sønn på 26 år. Han jobbet på Ekofisk-feltet fra 1978 til han ble sykemeldt i 2003. I dag bruker han mesteparten av tida på å være et samlingspunkt mellom de giftskadde kollegene.

- Det er fryktelig viktig at Rune fikk godkjenning. Vi er kjempeglade for det, vi som venter på vår egen godkjenning, sier Biktjørn til Dagbladet.no.


Farlige forhold også i dag

Kjemisk helsefare offshore hører ikke bare fordums tider til. Før jul kunne Dagbladet avsløre at at borepersonell på Statoil-opererte Gullfaks A tidvis er blitt utsatt for ekstremeksponering av oljedamp som kan gi alvorlig helseskade.

17. og 18. oktober foretok yrkeshygieniker i Statoil Anne Helene Skorve eksponeringsmålinger i forbindelse med boring på Gullfaks A.

Det viste seg at arbeiderne ble utsatt for mengder av oljedamp 400 ganger høyere enn det som er tillatt etter dagens norm.

- Vi ble gjort oppmerksomme på problemet av arbeidere som klaget over svimmelhet, hodepine og kvalme. Med så høye toppeksponeringer som disse målingene viser, er det ikke rart at folk har følt seg dårlige, sa hovedverneombud for

Gullfaksfeltet, Tom Lund, til Dagbladet den gangen. 

BOREGUTTA:</B> Bildet viser boring på Bravo-plattformen på Ekofisk-feltet i 1995.
<B>KRAFTIG REAKSJON:</B> Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger kjemikalier. Slik så han ut etter oppussing jula 2004.
<B>FARLIG GRISERI</B> Avfallsstoffene i piglauncheren, rørsystemet hvor olja fraktes offshore, kan være svært helseskadelig.
<B>BLE TRODD:</B> I 1987 orket ikke Rune Bergmann mer av jobben på Ekofisk. Nå mener endelig også Staten at han er skadd av arbeidet på plattform.
<B>TIL VANLIG:</B> Giftskadde Jan-Erik Tandberg.
<B>HUDSKADE:</B> Kjemikalieskadde Jan Terje Biktjørn fikk hudskade godkjent som yrkessykdom allerede i 1997. Nå mener Sykehuset Telemark at han også er løsemiddelskadd av jobben på Ekofisk.
<B>EKOFISK:</B> Bildet viser oljeboring på Bravoplattformen på Ekofisk-feltet i Nordsjøen i 1995.
<B>PLATTFORMBYEN:</B> Det norske oljeeventyret startet på Ekofisk-feltet i Nordsjøen sent på 60-tallet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media