RUNE FARDAL OG BARNEVERNET

Rune (58) har jobbet mot barnevernet i over ti år: - Det er fem til seks hovedmiljøer i Norge. Vi møtes ganske ofte

Rune Fardal (58) er en av Norges mest innflytelsesrike antibarnevernsaktivister. Nå etterforskes han for hensynsløs atferd på Facebook.

<strong>ETTERFORSKES:</strong> Rune Fardal (58) er en av Norges mest innflytelsesrike antibarnevernsaktivister. Nå etterforskes han for hensynsløs atferd på Facebook. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ETTERFORSKES: Rune Fardal (58) er en av Norges mest innflytelsesrike antibarnevernsaktivister. Nå etterforskes han for hensynsløs atferd på Facebook. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TALLINN/OSLO (Dagbladet): - Det har utkrystallisert seg fem til seks hovedmiljøer i Norge nå. Det er ildsjeler som jobber for det samme - å få barnevernet på beina igjen.

Det sier Rune Fardal (58), en av Norges mest aktive barnevernskritikere, til Dagbladet.

- Vi møtes ganske ofte. Det blir sammenkomst på Gol 21. mai, et møte i Trondheim 20. mai og demonstrasjon foran Stortinget 19. august. Det sendes også TV-sendinger på Facebook.

PROVOKATØRENE: Slik jobber Norges ukjente nettverk av provokatører og myndighetskritikere. De lar seg ikke stoppe av fengselsstraffer. Video: Endre Vellene / Dagbladet Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/a/66402989 Videoen er en del av Dagbladets serie «Under Angrep»: Hets og trakassering mot offentlige ansatte øker i intensitet og omfang. Personer og organiserte miljøer mener de er i sin fulle rett til å ramme dem som gjør en jobb på vegne av samfunnet. I denne serien følger vi personer som lever i kryssilden. Vis mer

Tusenvis av følgere

Serie: Under angrep

Hets og trakassering mot offentlige ansatte øker i intensitet og omfang. Personer og organiserte miljøer mener de er i sin fulle rett til å ramme dem som gjør en jobb på vegne av samfunnet. I en serie artikler oppsøker Dagbladet personer som lever i kryssilden.

Bergenseren Fardal sier det finnes seks ulike hovedmiljøer blant norske antibarnevernsaktivister.

Selv har han i skrivende stund 6000 følgere på Facebook. Han kaller seg «psykolog-ekspert» og hevder å ha psykopati og narsissistiske personlighetsforstyrrelser som spesialfelt - men innrømmer overfor Dagbladet at han er selvlært.

- Jeg er ikke psykolog, for jeg utøver ikke terapi, men jeg har studert psykologi i 20 år, sier Fardal som ikke har avlagt noen eksamen i faget.

Han er med i flere av antibarnevernsgruppene på Facebook som Dagbladet skrev om i mars.

<strong>- TRAUMATISERTE BARN:</strong> Under et barnevernkritisk foredrag i Tallin i november i fjor, viste den selverklærte psykologieksperten Rune Fardal fram en plansje han hevder viser hva som skjer med hjernen hos et tre år gammelt barn som er tatt fra foreldrene av barnevernet. Foto: Tomm W. Christiansen
- TRAUMATISERTE BARN: Under et barnevernkritisk foredrag i Tallin i november i fjor, viste den selverklærte psykologieksperten Rune Fardal fram en plansje han hevder viser hva som skjer med hjernen hos et tre år gammelt barn som er tatt fra foreldrene av barnevernet. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Under etterforskning

Nå er Fardal under etterforskning for brudd på straffelovens §266 – hensynsløs atferd. Han har status som mistenkt.

Bakgrunnen er innlegg Fardal skrev på Facebook-siden sin om en anonym blogg på nettet. Bloggen er nå tatt ned. Den var skrevet anonymt, og inneholdt kritikk av blant andre Marius Reikerås.

Det er Dag Heine Bjørndal som har anmeldt Rune Fardal. Bjørndal jobber som kommuneadvokat i Fjell kommune – men understreker at det er som privatperson at han har politianmeldt Rune Fardal.

- De sa det gjaldt tre innlegg som jeg hadde lagt ut på Facebook. Det ene finner jeg ikke, og jeg lurer på om de har oppgitt feil tidspunkt, sier Fardal til Dagbladet.

- Uansett er det vanskelig å se at det er snakk om skremmende atferd. Han misliker vel at noen avslører ham som innehaver av den bloggen.

- Gikk over streken

Dag Heine Bjørndal sier til Dagbladet at han er kjent med at Fardal mener at han sto bak den aktuelle bloggen – men nekter for dette.

- Fardal påsto at det bare kunne være meg som sto bak den bloggen. Det er det ikke. Min blogg heter «Myteknuseren» og ligger fortsatt ute. Jeg anmeldte ham fordi han og andre over tid har sendt sjikane-eposter til min arbeidsgiver og en rekke andre instanser, sier Bjørndal til Dagbladet.

- Til slutt gikk Fardal over streken og begynte å grave fram privat informasjon, og begynte å poste det på nettet - informasjon jeg ikke finner på nettet selv en gang. Dette nådde et nivå der det begynte å gå utover privatlivet. Da gikk jeg til politianmeldelse.

<strong>ANMELDTE:</strong> Dag Heine Bjørndal, som i lengre tid har vært i strid med Rune Fardal og Marius Reikerås på nettet. Foto: Privat
ANMELDTE: Dag Heine Bjørndal, som i lengre tid har vært i strid med Rune Fardal og Marius Reikerås på nettet. Foto: Privat Vis mer

Politioverbetjent Mathilde Sætre i Vest politidistrikt bekrefter at Fardal er under etterforskning, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

- Må tåle kritikk

I november i fjor var Dagbladet med den selverklærte menneskerettighetsjuristen Marius Reikerås til Estland, der han holdt barnevernskritisk foredrag. Der var også Rune Fardal. Han bekrefter at han flere ganger har vært med på å legge ut navn på barnevernsansatte på Facebook, men at han utelukkende var interessert i hvordan de gjør jobben sin.

- Mitt fokus er deres faglige ståsted, jeg er ikke interessert i deres privatliv. De er offentlig ansatte og må tåle kritikk når de tabber seg ut. Se på Alvdal-saken, og Bjugn-saken – det er et hav av eksempler. Det må være lov å advare mot dem, det er ytringsfrihet, sier Fardal.

- Hvor går grensa for hva som er akseptabelt å utsette barnevernansatte for i det offentlige rom?

- Grensa går ved vold, sier Rune Fardal til Dagbladet etter sitt foredrag i Tallin.

- Det vi vil ha er et barnevern som følger loven, og forholder seg til vitenskapelig metodikk og ikke subjektiv synsing og løgner som i dag.

Fardal sier at de barnevernsansatte ville sluppet nettkritikken dersom de hadde holdt seg til norsk lov og til vitenskapelig metode og etterprøvbarhet. Det hevder han at de ikke gjør i dag.

- Vi kler av dem med en gang, de har ikke belegg for det de sier. De blander inn mye politisk grums i dette her. De gjør ikke en faglig bra jobb, og følger ikke loven. De må sette inn tiltak først, ikke bare ta barna. Det blir gjennomsiktig, og det holder ikke lenger. Det koker ute blant folk, sier Fardal til Dagbladet.

<strong>UTENLANDS:</strong> Rune Fardal, Marius Reikerås og Kirsten Leikny Femundsenden deltok på antibarnevernsmøte i Tallinn i november.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
UTENLANDS: Rune Fardal, Marius Reikerås og Kirsten Leikny Femundsenden deltok på antibarnevernsmøte i Tallinn i november. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Kritisk til mediesaker

Dagbladet stilte i vinter en rekke spørsmål om trusler og hets til 104 barnevernledere. Der kommer det fram at hver tredje barnevernansatt melder at de har fått trusler mot sine egne barn. De har blitt truet med at barna deres skal kidnappes, drepes og misbrukes seksuelt.

På Facebook-siden sin har Fardal lagt ut flere av Dagbladets oppslag, sammen med flere kritiske kommentarer:

«Det er bare å fortsette å kritisere svineriet for de skal ikke slippe unna med disse offerfremstillingene de bedriver i media.»

«Bare å holde trykket oppe mot de kunnskapsløse lovbryterne i barnevernet. Det er ikke synd på dem. De reaksjoner de mottar er en direkte respons på deres egen adferd. »

I februar skrev Dagbladet om en trebarnsmor ansatt i barnevernet - som måtte gå med voldsalarm, og lære barna sine hva de skulle gjøre om de ble kidnappet. Årsaken var at hun ble truet av en dømt barneovergripet. På Facebook kommenterer Fardal saken slik:

«Dagbladet kjører nå en hel serie der ansatte i barnevernet fremstår som ofre. DB tror folk kan manipuleres som før. Sorry...det funker ikke mer. DB bare bekrefter at de bedriver offentlig manipulasjon.»

Aktiv i årevis

Rune Fardal har vært aktiv barnevernskritiker siden 1999.

I 2004 var han med på å samle inn navnene på over 400 psykologer, barnevernsansatte, politikere, advokater og journalister som ble kritisert med navn, yrke, bosted og tittel.

Opplysningene ble offentliggjort på flere nettsider, men senere fjernet.

I dag driver Fardal nettstedet Sakkyndig.com, der flere norske samfunnsdebattanter blir brukt som eksempel på psykopati.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer