Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rune Bjerke etter dokumentlekkasje: - Det burde vi ikke ha gjort

DNB Luxembourg bistod i perioden 2006-2010 omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin avsløring i kveld skriver Aftenposten at DNB i Luxembourg i nesten ti år organiserte postboksselskaper på Seychellene for kundene sine.

DNB bekrefter i en pressemelding i kveld at dette er tilfellet.

«DNBs datterselskap DNB Luxembourg bistod i perioden 2006-2010 omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene», skriver selskapet.

- Det burde vi ikke ha gjort. Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke.

30 selskaper eid av nordmenn Selskapene ble etablert i perioden 2006 - 2008, med unntak av ett selskap som ble etablert i 2010, opplyser DNB.

Av de omkring 40 selskapene var cirka 30 eid av nordmenn, og rundt 20 av disse var bosatt i Norge, bekrefter banken videre.

Selskapene ble opprettet og administrert av et advokatkontor som var representert i Luxembourg (Mossack Fonseca). Samtlige selskaper er nå avviklet, ifølge DNB.

- Det er kundenes ansvar å rapportere egne midler til skattemyndighetene. Likevel mener vi at vi ikke burde ha medvirket til å etablere disse selskapene. Ikke fordi kundene har gjort noe galt, men fordi strukturene kunne misbrukes til å unndra skatt, sier Bjerke.

Beklager DNB skriver at de, ut fra den informasjonen som foreligger, ikke har brutt lover eller forskrifter i denne saken. Likevel beklager banken at denne begrensede virksomheten i DNB Luxembourg ikke ble oppdaget og avsluttet tidligere.

- At det var lovlig å opprette denne typen selskaper betyr likevel ikke at det var riktig av oss å gjøre det for disse kundene. DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdige, sier Bjerke.

DNB skriver også at de har et annet regelverk på dette området i dag enn for ti år siden, og interne retningslinjer slår fast at banken ikke skal drive med skatterådgivning.

200 nordmenn Aftenposten skriver at de kan avsløre at minst 12 tidligere og nåværende kongelige, statsministre og presidenter har verdier i skatteparadiser.

Dokumentene viser også hvordan president Vladimir Putins nærmeste krets i all hemmelighet flyttet 2 milliarder dollar via banker og skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter, skriver Aftenposten.

Over 200 nordmenn skal være omtalt i de totalt 11 millioner dokumentene.

Lekkasjen har fått navnet Panama Papers.

- Dokumentene avslører hvordan et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og vanlige folk, skriver Aftenposten på sin Facebookside.