Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rune Bjerke ny Statoil-sjef?

Den tidligere Ap-politikeren Rune Bjerke (39) seiler opp som en het kandidat til jobben som Statoil-sjef etter Harald Norvik. Han har en bakgrunn som er skreddersydd for en slik oppgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For å gjøre en slik jobb må du ha erfaring fra politikkens og næringslivets førstedivisjon, forstå økonomi, ha internasjonal erfaring og ha et stort, personlig nettverk. Alt dette har Bjerke, sier en finansanalytiker til Dagbladet.

Bjerke er allerede viseformann i Statoils styre under styreformann Ole Lund. Det har hendt før at et styremedlem har rykket opp som konsernsjef når toppsjefen har gått. Det skjedde da Åge Korsvold ble konsernsjef i Storebrand etter Per Terje Vold.

Taler og tier

Som sønn av tidligere LO-økonom Juul Bjerke og bror av tidligere statssekretær Siri Bjerke er Bjerke vokst opp i et politisk miljø. Med bakgrunn som aktiv AUF-er, politisk rådgiver for Arne Øien i Olje og energidepartementet og senere finansbyråd i Oslo kommune, vet han alt om hvordan politiske beslutninger tas. Han vet også når det er tid for å tale og tie.

Han har vokst opp i AUF sammen med tidligere olje- og energiminister Jens Stoltenberg (Ap). Han ble utnevnt som viseformann i Statoils styre av vikarierene oljeminister Anne Enger Lahnstein (Sp).

Bjerke sies å være en moderne, løsningsorientert sosialdemokrat, uten for sterke ideologiske bindinger.

Bjerke fullførte ikke sitt sosialøkonomstudium i Oslo, men sikret seg i stedet en master-grad ved Harvard John F. Kennedy School i USA.

Svidde tupper

Han steg lynraskt til stillingen som administrerende direktør i Røkke-eide Scancem International og har erfart hvordan livet og maktkampene er blant næringslivets toppgutter. Han er styreleder i Oslo Energi Holding og inngikk nylig samarbeidsavtale med den svenske energiganten Vattenfall.

Som styreleder i Oslo Energi Holding er Bjerke også største eier i det norske private børsnoterte kraftselskapet Hafslund, som har svidd fingertuppene på dristige investeringer i Saga Petroleum. Bokført tap på disse aksjeinvesteringene kan han selv rette opp ved å inngå i aktive budrunder.