- INGEN OPPDRAG FOR UD: Rune Edvardsen har ingen roller eller oppdrag for UD i samtalene om å få til en soningsoverføring for de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland, sier UD. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet
- INGEN OPPDRAG FOR UD: Rune Edvardsen har ingen roller eller oppdrag for UD i samtalene om å få til en soningsoverføring for de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland, sier UD. Foto: Claude Nzunzu /DagbladetVis mer

- Rune Edvardsen har ingen roller eller oppdrag for UD i denne saken

Rune Edvardsen hevder han har fremforhandlet ny utleveringsavtale med kongolesiske myndigheter, men UD avviser at predikanten har noen rolle i forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en dokumentar som sendes på TVN MAX i kveld hevder Rune Edvardsen at han har fremforhandlet en ny utleveringsavtale for de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French med kongolesiske myndigheter.

Planen for en benådning og en påfølgende hjemsendelse av de to nordmennene skal ifølge Edvardsen ha blitt godtatt av den kongolesiske presidenten, landets justisminister og den militære ledelsen. I dokumentaren hevdes det at predikanten underrettet Utviklingsminister Erik Solheim om de nye planene i et hemmelig møte i etterkant av forhandlingene.

- I samtalene gikk vi gjennom de forskjellige premissene som kunne gjøre at Kongo kunne føle seg vel med en eventuell avtale. Det vil være essensielt for den nye regjeringen å vise at de tar dette på alvor. I møtene sa de til meg at det «er nye elementer» i saken - det kan bety att de kanskje ikke har tiltro til at dommen er helt rett. Det er ihvertfall slik jeg leser kongolesiske myndigheter, sa Edvardsen til Dagbladet tildligere i dag.

Edvardsen bekreftet overfor Dagbladet at han i januar var i et møte med Utviklingsministeren om saken.

- Ingen oppdrag for UD Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Utviklingsministeren om det påståtte møtet, og tok tidligere i dag kontakt med ministerens kommunikasjonsavdeling. Men svaret på henvendelsen kom ikke fra Solheims kontor:

«Denne saken ligger under utenriksministerens ansvarsområde, derfor får du svar fra oss», skriver kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen i en epost til Dagbladet.

- Rune Edvardsen møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim 12. januar. Formålet med møtet var å orientere miljø- og utviklingsministeren om Edvardsens nærstående besøk til Burundi. Edvardsen benyttet også anledningen til å orientere om DR Kongo. Solheim svarte at denne konsulærsaken ligger under utenriksministerens ansvarsområde, sier Elsebutangen til Dagbladet.
 
- Rune Edvardsen har ingen roller eller oppdrag for UD i denne saken, stadfester han.
 
- Har hatt en del møter På telfon utdyper Elsebutangen, og forteller at UD har løpende kontakt med relevante kongolesiske myndigheter.

- Vi har hatt en del møter den siste tiden også, og arbeider fortsatt for å finne en løsning. Vi håper at det kan skje så snart det er mulig. Men vi har ikke på noe tidspunkt kunnet tidfeste dette noe nærmere, sier han.

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren ser UD for seg to sannsynlige utfall i saken:

- Det ene er en soningsoverføring, den andre løsningen er at de to blir benådet av presidenten. Vi arbeider for en soningsoverføring, sier Elsebutangen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å nå Rune Edvardsen for å få en kommentar til denne saken.