Rune Edvardsen skal megle i borgerkrigen i Kongo

Møter toppledere i konflikten hvor voldtekt og kjønnslemlestelse er akseptable våpen.

SKAL MEGLE  Rune Edvardsen (t.h.) fra Troens Bevis har tidligere besøkt de to nordmennene som er siktet for drap i Kongo. Her er han sammen med en representant for de militære påtalemyndighetene. Edvardsen skal nå forsøke å megle i den pågående borgerkrigen. 
Foto: Troens Bevis / SCANPIX
SKAL MEGLE Rune Edvardsen (t.h.) fra Troens Bevis har tidligere besøkt de to nordmennene som er siktet for drap i Kongo. Her er han sammen med en representant for de militære påtalemyndighetene. Edvardsen skal nå forsøke å megle i den pågående borgerkrigen. Foto: Troens Bevis / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Misjonær Rune Edvardsen står i spissen for en norsk delegasjon som reiser til Kongo på mandag. Gruppen skal møte begge parter i den pågående borgerkrigen. Målet for samtalene er å bygge de første fundamentene i en fredsprosess i det borgerkrigsherjede landet.

Rune Edvardsen bekrefter overfor Dagbladet at han skal reise til Kongo for å diskutere mulighetene for en fredelig løsning på borgerkrigen.

Han reiser sammen med blant andre Kai Johansen, pastor i Sørlandskirken og sitt eget band.

Nkunda kan komme
Ledere på begge sider er invitert til fredssamtaler, og Edvardsen har fått bekreftet at høytstående navn på begge sider vil møte nordmennene. Opprørsleder Laurent Nkunda ble arrestert i Rwanda i januar.

Edvardsen har fått signaler om at den fryktede opprørslederen kan få anledning til å møte på konferansen.

- Er han fri, kommer han, bekrefter Edvardsen overfor Dagbladet.

Vanlige mennesker verdiløse
En av hovedhensiktene bak nordmennenes reise er å jobbe for å gjenetablere et menneskeverd i et land hvor dødstallene som følge av væpnede kamper har passert fem millioner - det høyeste siden andre verdenskrig.

- Vanlige mennesker er ikke verdt noen ting i Kongo, forklarer Edvardsen.

Han har tro på at dialog, konserter og mot til å snakke direkte til partene kan være en vei ut av grusomhetene.

- Vi skal være upartiske, og så tøffe og krasse vi må, sier Edvardsen til Dagbladet, på spørsmål om hvorvidt nordmennene akter å bringe grusomhetene direkte opp i lyset overfor partene.

Hjelper voldtektsofre
Misjonæren og hans følge skal også åpne to nye fløyer hos et av DINA-stiftelsens hjelpesentre for voldtektsrammede jenter i Goma i Øst-Kongo. Her skal 160-170 nye jenter kunne få hjelp.

Voldtekt er et akseptabelt våpen i konflikten.

- Mai-Mai-soldatene har for eksempel et rituale med å innlede krigføring med voldtekt. Det skal bringe dem hell, sier Edvardsen.

Reisen har vært planlagt et halvt års tid, og planlegges oppfulgt av en ny i august.

- Med konkrete resultater har vi tro på økonomisk støtte fra norske myndigheter, sier Edvardsen til Dagbladet.

Edvardsen understreker at dette ikke har vært et tema på nåværende tidspunkt. Turene finansieres nå av DINAs egne midler.

Ønsker støtte fra UD
UD er orientert, opplyser han til Dagbladet, og utviklingsminister Erik Solheim har gitt sin verbale støtte til prosjektet.

Informasjonssjef Trond Viken i Utenriksdepartementet kjenner ikke til prosjektet på stående fot da Dagbladet tar kontakt, men opplyser at Edvardsen og utviklingsminister Erik Solheim har mye privat kontakt.

- De har hatt mye kontakt via sms, utdyper Viken.

Frykter ikke for sikkerheten
Sammen med delegasjonen reiser også en gruppe sivilister, som betaler reise og opphold selv.

Edvardsen frykter ikke for sikkerheten til disse - selv med den dårlige publisiteten Norge har fått i Kongo gjennom arrestasjonen av to norske menn i byen Kisangani.

- Nei, det gjør jeg ikke. I den grad Vesten har et dårlig rykte i Afrika ble det etablert for 50 år siden. Jeg kjenner Kongo godt. Folk er for redde, sier Edvardsen til Dagbladet.

Følget skal i tillegg til fredssamtaler også avvikle flere konserter i Kongo, og skal besøke områder som domineres både av regjeringsstyrker og Nkundas CNDP-parti, blant disse bastionen Ruturo.

- Vi skal holde flere konserter, og regner med å se 10-20-30 000 mennesker på disse. Vi skal bruke nettverket til kirken så mye vi kan; partene i konflikten har begge en sterk gudstro, påpeker Edvardsen til Dagbladet.

Vil besøke norske fanger
Edvardsen har også satt av tid som kan brukes til å besøke de to nordmennene som sitter fanget i Kisangani.

- Ved en henvendelse, vil jeg besøke dem, sier Edvardsen.

Han tror ikke den hatske stemningen som har bygget seg opp i området nordmennene har reist i vil by på problemer for den norske meklingsdelegasjonen.

KOMMER KANSKJE:  Tutsi-lederen Laurent Nkunda kommer kanskje. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT
KOMMER KANSKJE: Tutsi-lederen Laurent Nkunda kommer kanskje. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT Vis mer