Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rune er så snill at han ikke klarer å sette grenser

Den tiltalte ordføreren fikk støtte fra vitne i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg rettssaken mot Rune Øygard i vårt livestudio og på DBTV.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Første vitne ut i rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer i dag var tiltaltes svigerinne.

Hun støttet langt på vei Rune Øygards versjon av forholdet til den 16 år gamle jenta og hennes familieforhold. Vitnet, som er lærer, forklarte at hun oppfattet at Øygard ga fornærmede mest verbal oppmerksomhet. Hun sa at hun aldri hadde sett noe fysisk kontakt mellom dem.

- Rune er en varm person. Han er så snill at det nesten er et problem for ham. Han klarer nesten ikke å sette grenser, sa svigerinna.

E-post Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, spurte henne om hun visste at jenta var med ordføreren på overnattingsturer.

- Jeg visste det, ja.

Vitnet fortalte at hun ikke visste at tiltalte og fornærmede delte rom på disse turene før hun var i avhør hos politiet, men hun hevdet i retten at hun ikke ble overrasket over dette.

- Hvorfor det?

- Jeg tror aldri hun hadde turt å ligge alene på et hotellrom, svarte Øygards svigerinne vitnet, og viste til omstridte påstander om at fornærmede er mørkredd. Jenta selv hevder dette ikke stemmer.

Vitnet har tidligere blitt avhørt av politiet om saken. Etter at hun var i avhør, sendte hun en e-post til avhøreren, kom det fram i retten i dag. I e-posten skrev hun om forholdet mellom tiltalte Rune Øygard og kona Reidun.

- Det var viktig for meg å få sagt noe om dette. De har et tett forhold, de er sammen om alt de gjør og jeg hadde ingen grunn til å tro at de beskyldningene som Rune var utsatt for, altså det som lå i anmeldelsen, at han kunne ha gjort det mot Reidun, sa svigerinna i retten.

- Naturlig Sjargongen mellom tiltalte og fornærmede har vært et gjennomgående tema i løpet av rettssaken og Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, tok opp det samme med svigerinna.

- De hadde en ertende humoristisk tone, sa svigerinna.

Forsvarer spurte om vitnet har hørt Øygard si «elsker deg» til jenta.

TILTALT: Rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard er nå inne i sin sjuende dag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TILTALT: Rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard er nå inne i sin sjuende dag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Nei, men han sa «du er jenta mi», «du er flink» og «du er ei fin jente», sa hun.

Advokat Larsen ba vitnet deretter kommentere at Rune har skrevet: «Vil du være kjerringa mi» til jenta på Skype.

- Det ville være helt naturlig at han sa, fordi det ville være slik som han er, svarte vitnet, og refererte til en episode rett etter at hun ble kjent med tiltalte.

- Vi var ute på et arrangement, og da spurte han meg: «Vil ikke du bli svigersøsteren min?». Da visste jeg knapt at han hadde en bror, sa hun.

Ja til hotell-tur Vitnet fortalte at hun har flere barn, deriblant ei datter som er over 13 år gammel. Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal spurte henne:

- Hadde du sendt dattera di med Rune Øygard på hotell med overnatting? spør Hjortdal.

- Ja, svarte vitnet kontant.

- Hadde du tatt henne ut av skolen for å være med han på turer?

- Det kommer helt an på innholdet i turen, svarte vitnet, som etter hvert virket oppgitt og litt sint over bistandsadvokatens videre utspørring.

VITNET: Fra vitneboksen forklarte Rune Øygard sin svigerinne seg i dag. Hun støttet den tiltalte ordførerens forklaring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VITNET: Fra vitneboksen forklarte Rune Øygard sin svigerinne seg i dag. Hun støttet den tiltalte ordførerens forklaring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media