- Rune flyktet fra tomheten

Sist lørdag tok Rune Opsahl sitt eget liv. I tolv år har tobarnsfaren jobbet som dykker i Nordsjøen, og pumpet opp den norske oljeformuen. Skadene han pådro seg under arbeidet fikk han til å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune er det foreløpig siste selvmordsofferet blant Nordsjø-dykkerne. Angst, depresjoner, rusmisbruk og andre alvorlige yrkesskader rammer mange av dem. Minst seks norske dykkere og ti engelske har tatt sitt eget liv. Likevel finnes det intet hjelpeapparat for 90-åras krigsseilere. Nå etterlyser familien til Rune et hjelpeapparat for dem som blir ødelagt av dykkingen.

Nede i 16 døgn

Huset til Rune på Åmot, omtrent fem mil nordvest for Drammen, står tomt før jul. I oppgangen står alle premiene 32-åringen fikk på hundeutstillinger for rottweileren sin. På stueveggen henger dykkerbilder, Rune med og uten dykkerhjelm. Øverst bildet av hans kull hjelmdykkere, en gruppe smilende, unge menn med store metallhjelmer. Det ble tatt en gang på åttitallet, da Nordsjøen var et sted der man kunne tjene store penger på tøft arbeid. Mange av dem har fått store skader av dykkingen nå. Minst seks av de 180 norske dykkerne har tatt sitt eget liv.

Rune hadde ikke jobbet siden 1994. Han klarte ikke dykkingen lenger, ble nervøs hver gang han skulle ut igjen og ned i dypet. De dypeste dykkene gikk til 300 meter under havoverflaten. Rune kunne være nede så lenge som 16 døgn om gangen.

Tomhet

- Han var veldig sliten. Det var noe av det siste han sa, forteller søsteren Nita Opsahl.

Rune og familien har opplevd de fleste av symptomene på yrkesskade hos metningsdykkere, som bruker en blanding av helium- og oksygengass for å tåle oppholdet hundrevis av meter under havoverflaten.

Før han tok sitt eget liv hadde Rune slitt seg gjennom årevis med søvn- og konsentrasjonsproblemer, depresjoner, sviktende hukommelse og dårligere allmentilstand. I mai i år gjorde han et selvmordsforsøk, men ble reddet av legene.

Før han sist lørdag gjorde en endelig slutt på det, hadde Rune knapt sovet på flere uker. Han fikk også angst for steder med mange mennesker etter de lange oppholdene i trange dykkerklokker under Nordsjøen.

Likevel var det tomhetsfølelsen som var verst for Rune.

- Hvis jeg noengang tar livet av meg, så stikk to fingrer i jorda og kjenn hvor tomme dere er. Så tom føler jeg meg, sa Rune til sine kjæreste før han gjorde det slutt.

Dykkerinstruktør

- Det er tøffe karer som har holdt på med dette. Det er de som har pumpet opp oljeformuen vår, og nå sitter de rundt i landet med store problemer uten å få hjelp, sier vennen Per Morten Nymo.

- Det har vært slik i dykkerbransjen at de som har klagd på forholdene ikke har fått flere jobber, forteller Nymo.

Rune Opsahl leverte selv inn dykkersertifikatet sitt, fordi han ikke orket arbeidet lenger. Han har vært en av Norges fremste dykkere, og blant annet jobbet som instruktør ved Statens dykkerskole.

Rune var også med på mer eksperimentelle dykk til store dyp, blant annet for å teste ut nytt utstyr. Nå har man gått over til å bruke dyr til disse testdykkene.
Ikke sjelden gikk det galt, og dykkerne ble i all hast satt i trykkammer. Ved trykkfallssyke danner det seg små bobler i blodet. Disse hindrer oksygen i å nå fram til hjernen og ryggmargen, og nervene kan bli skadet.

En del ganger ble trykkammer også brukt for å spare penger. Dykkerne ble tatt raskt opp, og sendt rett i trykkammer. Slik kunne tiden nede i dypet reduseres.

Utsatt erstatning

- Disse guttene er veldig stolte. De vil ikke be om så mye hjelp. Rune trodde ikke at han var berettiget til å få attføringstrygd, forteller moren, Kirsten Opsahl. For henne er det ufattelig at den livskraftige sønnen hennes har begått selvmord. Hun tar seg fortsatt i å se etter den blå bilen hans i oppkjørselen ved middagstider.

Etter en del kamp fikk Rune innvilget attføringstrygd. Han satte seg tilbake på skolebenken igjen. Til våren ville han ha vært ferdig utdannet økonom.
Hele tiden har Rune kjempet for å få erstatning for skadene arbeidet har påført han. For en måned siden skulle han få utbetalt deler av erstatningen fra et forsikringsselskap. Men grunnet krangling mellom det gamle og det nye forsikringsselskapet til arbeidgiveren hans, ble utbetalingen utsatt på ubestemt tid.

- Han var så glad for en måned siden, da han skulle få erstatning. Men da han fikk vite at det likevel ikke ble noe av, ble han så utenfor som han aldri har vært før, sier Nita Opsahl.

<B>SORG:</B> Kirsten Opsahl mistet gutten sin sist lørdag. Nå etterlyser familien tiltak som kan redde andre yrkesdykkere med alvorlige yrkesskader.