Rune G. gjør comeback

Det må et politisk jordskjelv til om ikke Rune Gerhardsen (56) blir Oslo Ap's frontfigur i kommunevalget 2003. En enstemmig nominasjonskomité vil trolig i neste uke foreslå ham som byrådslederkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og Rune tripper etter å gjøre comeback.

- I den siste tida har jeg fått mange positive oppfordringer, og da begynner jeg jo å tenke på det. Og når vilkårene ligger til rette, får jeg lyst. Men jeg gidder ikke en ny runde med kampkvotering. Vi har i lang tid jobbet for å samkjøre partiet, og en ny personstrid nå vil være ødeleggende, sier Gerhardsen.

Og etter det Dagbladet erfarer kan han ta det med ro. Det finnes ingen andre realistiske alternativer som byrådslederkandidat.

Sanker stemmer

Utfordringen for Gerhardsens forkjempere nå er å hindre at den tidligere byrådslederens fiender, og dem er det mange av, ikke blåser ut sin misnøye offentlig.

Den jobben er det partisekretær Jan Bøhler som tar seg av. Under normale tilstander ville det vært en håpløs oppgave. Rune Gerhardsen er muligens Ap's mest kontroversielle politiker gjennom de siste ti åra, ikke minst blant partiets egne.

Situasjonen i dag er en helt annen.

  • Den viktigste grunnen til at partiet vil velge ham som frontfigur i Oslo, er at de mener at ingen andre er bedre i stand til å sanke stemmer. Det innser også motstanderne. De har ingen alternative kort å spille ut.
  • Selv om Fremskrittspartiet ved forrige valg ikke hadde Oslo som sitt beste fylke, er nå partiet samlet og kvitt striden de slet med i fjor. Det gjør partiet enda farligere for Ap. Rune Gerhardsen vurderes som den absolutt beste til å utfordre Frp, særlig i folkerike Groruddalen.
  • Flere av Gerhardsens kontroversielle standpunkter er nå partiets politikk. Det gjelder både i sak og strategi. Svært få vil i dag være uenig med innholdet i snillismekritikken hans. Ønsket om samarbeid med SV, som han for ti år siden gikk inn for, deles nå av partiledelsen.
  • Rune Gerhardsens måte å jobbe på er også blitt mer akseptert. Istedenfor at alle utspill skal «forankres i partiorganisasjonen», innser stadig flere at det er viktigere å kommunisere med folk underveis.
  • Samtidig har Gerhardsen holdt kontakten med organisasjonen. Han har gjort jobben som lokallagsleder på Nordstrand og sitter i partistyret.
  • Da Gerhardsen forlot Oslo-politikken til fordel for Geelmuyden.Kiese, hvor han i dag er kommunikasjonsrådgiver, fikk han voldsom kritikk. I dag er det langt mer akseptert i partiet å skifte beite.

- Jeg har lært utrolig mye av å jobbe i det private næringsliv. Som byrådsleder var det jeg som var makta, i de siste åra har jeg opplevd makta uten at den har sett meg. Men noen vil sikkert bruke erfaringen fra Geelmuyden.Kiese mot meg, sier Gerhardsen.

Kontroversiell

Han lover imidlertid at han som eventuell byrådslederkandidat fortsatt vil være kontroversiell.

- I ethvert politisk foredrag jeg holder har jeg som ambisjon å gi tilhørerne noe de ikke har hørt før, en ny idé eller en spennende analyse. Jeg vil fortsatt prøve å være i forkant og stimulere til dialog mellom politikere og folk. Det tror jeg det er et bedre klima for nå enn tidligere, sier Gerhardsen. Han bare fnyser av dem som påstår han står i spissen for høyresida i partiet.

- De må bare holde på. Det er en meningsløs debatt.