«Rune G. kan bli en velgermagnet»

STOVNER i Oslo (Dagbladet): - Jeg tror Rune Gerhardsen kan ta stemmer fra Fremskrittspartiet her i Groruddalen. Han kan bli en velgermagnet, sier eks-Frp-er Einar Lonstad. Han likte godt Gerhardsens 1. mai-appell i Stovner samfunnshus i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der gikk Gerhardsen hardt ut mot det han kalte avgiftstøv og skjemavelde.
Sjuendekandidaten på Oslo Ap's stortingsliste varslet sågar at han vil fjerne bil- og båtavgiftene.

- Mange avgifter kalles luksusavgifter fordi de før rammet rike. Men bil og båt er ikke luksus i dag. Nå rammer avgiftene vanlige folk. Da vender folk oss ryggen, sa Gerhardsen. Ap-leder Thorbjørn Jagland har denne kommentaren:
- Vi ser hele tida på avgiftspolitikken. Men man må ikke innbille seg at man kan fjerne alt på en gang. Da ville man få virkninger for folk flest som heller ikke Rune Gerhardsen ville like.

Heia Kosmo

Overfor Dagbladet understreker Gerhardsen at han står trygt på partiprogrammet når han vil ha en gjennomgang av avgiftssystemet.

- Vi må slå ned på tøvet. Det er ingen fornuft i at et idrettslag skal slås konkurs fordi de må betale avgift må dugnad. Å diskutere om det skal være avgift på sjokoladen etter om den er inni eller utenpå kjeksen, er en ødeleggende diskusjon, sa Gerhardsen, som roste administrasjonsminister Jørgen Kosmo for å kritisere NSB.
- Heia Kosmo, hvem skal stille krav til offentlige tjenester hvis ikke Ap skal gjøre det? Vi må sette velferdssamfunnet under konstant kritikk. Det står også i vårt program, sa Gerhardsen.

- Rett i hjertet

Og blant et femtitall frammøtte i Stovner samfunnshus i går morges var altså Einar Lonstad.
- Dette går rett i hjertet på meg. Rune snakker om tingene slik de er. Jeg håper han får sine tanker gjennom, sier Lonstad til Dagbladet.

Den tidligere formannen i Oslo Frp meldte seg ut i forbindelse med nominasjonsbråket i fjor høst. Men han bedyrer at han ikke er på vei inn i Ap.

- Jeg er uavhengig inntil videre, sier han til Dagbladet. Men han så ut til å finne seg godt til rette under 1. mai-frokosten på Stovner i går.

- Jeg kjenner Rune helt fra vi sparket fotball sammen på Ola Narr. Jeg vet hva han står for. Rune er en moderne og spennende Ap-politiker Jeg tror han kan vinne stemmer fra Frp her i Groruddalen, sier Lonstad.

- Ikke troverdig

Gerhardsen sa i Dagbladet mandag at det er på tide å ta tilbake velgerne Frp har lånt fra Ap, og han gjorde Frp's nestformann Siv Jensen til sin hovedmotstander i valgkampen.
Jensen tok hansken og møtte opp på Stovner i går. Dermed er kampen om stemmene i Groruddalen i gang.

- Mye av det Rune Gerhardsen sier, kan tidvis være god Frp-politikk. Problemet er at det er hans parti som har skapt alt dette tullet. Men hver gang Frp foreslår avgiftslettelser i Stortinget, stemmer Ap mot. Derfor blir det Gerhardsen sier lite troverdig, sier Siv Jensen. Hun var for første gang på et 1. mai-møte i Ap-regi.

- Jeg lurte på om jeg ville bli kastet ut, men jeg ble tatt godt imot, sier Jensen.
- Det er ikke i dette partiet vi kaster ut folk, repliserer Gerhardsen.

Da blir Jensen svar skyldig.

INGEN SMÅGUTT: - Rune Gerhardsen er ingen smågutt i norsk politikk. Jeg gleder meg til å drive valgkamp mot ham, sa Frp's nestformann Siv Jensen, som hørte på Ap's sjuendekandidat i går. Gerhardsen mener det er langt fram til stortingsplass, men slår fast: - Jeg finnes.