Rune G. selger lobbyråd

Tar betalt for å lære bort hvordan politikere kan påvirkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiets Fellesforbund holder kurs for sine tillitsvalgte. De skal lære å påvirke politikere. Lederen Arne Johannessen er en profilert forkjemper for politiets interesser. Nå har han alliert seg med en av landets fremste eksperter på området.

For  15 000 kroner har han sikret seg Rune Gerhardsen på talerstolen. Gerhardsen, en ringrev i Oslo-politikken, er i dag leder av samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret. Han har vært byrådsleder for Arbeiderpartiet, og ble 21. november 2006 igjen valgt som kandidat til det mektige vervet.

Kursvirksomheten vekker sterke reaksjoner.

– Det er helt utrolig. Aktive politiker må holde fingrene av fatet, sier Monica Mæland (H), byrådsleder i Bergen.

Lojalitet

Rune Gerhardsen forteller at han laget et foredragsopplegg for Politiets Fellesforbund da han jobbet som kommunikasjonsrådgiver hos Geelmuyden. Kiese.

– Da jeg ble spurt om å gjøre det igjen, gjorde jeg det ut av lojalitet for en gammel kunde, sier han til Dagbladet.

Forbundsleder Arne Johannessen bekrefter at kurset bygget på et tidligere kurs forbundet har hatt med Rune Gerhardsen om å påvirke politikerne.

LOVER Å SLUTTE:  I det øyeblikket jeg eventuelt blir byrådsleder, er det slutt på foredragsvirksomheten, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Rune Gerhardsen. Foto: Truls Brekke
LOVER Å SLUTTE: I det øyeblikket jeg eventuelt blir byrådsleder, er det slutt på foredragsvirksomheten, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Rune Gerhardsen. Foto: Truls Brekke Vis mer

– Det siste kurset var litt bredere enn som så, hvor det også tok for seg politisk arbeid, alliansebygging og mediebruk, sier Johannessen til Dagbladet.

Gerhardsen forteller at han i år har holdt tre kurs om dette temaet for 15000 kroner stykket. Han vil ikke si hvem de øvrige oppdragsgiverne er. Han vil heller ikke la Dagbladet få tilgang til kursmaterialet.

Rolleblanding?

– På den ene siden av bordet lærer du politiet hvordan de skal påvirke landets beslutningstakere. På den andre siden er du, som politiker, den som til blir utsatt for lobbyistenes påvirkning. Det er det mange som vil hevde er en uheldig rolleblanding?

–Jeg betrakter det ikke som rolleblanding. Foredragene er en gjennomgang av norsk forvaltning. Jeg beskriver hvordan lovforslag og saker behandles, når det er mest hensiktsmessig å drive lobbyvirksomhet overfor politikere og hvordan en kan få oppmerksomhet i mediene, sier Gerhardsen.

– Betyr ikke det i praksis at du lærer politiet når det er best å påvirke deg og dine politikerkollegaer?

Gerhardsen trekker pusten i andre enden av røret.

Forberedt revisoren

– Jeg har holdt foredrag om påvirkningsarbeid og mediestrategier i årevis. Det gjør at vanlige samfunnsinteresser bedre kan fremme sine saker. I det øyeblikket jeg eventuelt blir byrådsleder er det fullstendig slutt på foredragsvirksomheten. Det har jeg forberedt revisoren min på, sier Gerhardsen kort.

Han er irritert, men innhenter seg raskt.

– Hvorfor oppstår habilitetsproblemet først etter at du er blitt byrådsleder?

Gerhardsens milde og vennlige stemme er tilbake.

– Dette har ikke noe med habilitet å gjøre, men i rollen som byråd bør man ikke ha oppdrag utover byrådsjobben. Blant annet fordi man da er en utøvende politiker, det er jeg ikke nå, sier Rune Gerhardsen, til tross for at han til daglig er leder for samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret.

– I mine øyne er ikke dette et problem. Jeg er enig i at jeg må være ekstra varsom. Selskapet mitt har praktisk talt ikke hatt noe inntekt siden jeg begynte igjen i politikken. Og jeg har ikke drevet med virksomhet som har kollidert med interesser som bystyrepolitiker.

– Du risikerer å havne i en situasjon hvor bystyret må fatte et vedtak om en sak fremmet av Politiets Fellesforbund?

– Da ville jeg ha meldt fra om foredraget, og min habilitet ville bli vurdert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer