Rune Gerhardsen angriper politiker-floskler

Må slutte å «satse» og «styrke».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har lagt ned forbud mot «å legge til rette.» Arbeiderpartiet har aldri vunnet en eneste stemme på å legge til rette. Vi kommer ikke til å gjøre det i neste valgkamp heller, skriver Rune Gerhardsen i Ap\'s medlemsblad Sammen.

-  Jeg har aldri drevet med inntak av frukt, men det hender jeg spiser en appelsin, illustrerer Gerhardsen overfor Dagbladet.

Besvergelser

Gruppelederen mener mange av partiets slagord i siste valgkamp var intetsigende.

-  «Mer til skole», «bedre eldreomsorg» eller «satse på sykkelveier» er ikke saker, det er besvergelser alle er enige i. Hvis man speilvender budskapet og sier «mindre til skole» skjønner man hvor innholdsløst det er. Dermed får slagordet ingen kraft. Istedenfor å si «mer til skole» må vi spørre hva som er viktigst, at de aller flinkeste får gå på eliteskoler eller at noen elever dropper ut av skolen. Da får vi et tydelig verdivalg. I 1999 sto det «Helse og eldre først» på Ap\'s hus på Youngstorget, og «Eldre og helse først» på Fremskrittspartiets hus ved siden av. Det viser jo hvor meningsløse slagord dette var, sier Rune Gerhardsen.

Kritiserer Jens

-  Mer til helse og skole og fellesskap, det var jo budskap som Jens Stoltenberg brukte i valgkampen, så denne kritikken rammer jo også han som regnes som en av landets ypperste valgkamppolitikere?-  Ja, alle har et potensial for forbedring. Denne kritikken rammer både Jens og meg selv. Jens er jo absolutt god på å argumentere. Da må man ikke søle bort budskapet ved intetsigende besvergelser. Også jeg tok meg selv i å komme med et dusteuttrykk i et innlegg nylig. Man må jobbe med språk og uttrykk hele tiden. Jeg jobbet fem år i kommunikasjonsbransjen og hadde godt av det. Selv om jeg mente jeg hadde drevet med kommunikasjon hele livet, var jeg ikke bevisst nok på mottakerne. Det slo meg at de fleste politikere snakker til seg selv. Når man snakker om at det og det står i den og den stortingsproposisjon, da snakker man til dem det angår, og det er jo de 165 representantene på Stortinget og dem som er involvert i regjeringen. Det angår i alle fall ikke dem som sitter rundt bordet på Vålerenga Vertshus, sier Gerhardsen til Dagbladet.

Flere velgere

HARDT UT MOT POLITIKERSPRÅK: APs gruppeleder i Oslo bystyre, Rune Gerhardsen, mener politikere må kvitte seg med språklige klisjeer. Foto: Scanpix
HARDT UT MOT POLITIKERSPRÅK: APs gruppeleder i Oslo bystyre, Rune Gerhardsen, mener politikere må kvitte seg med språklige klisjeer. Foto: Scanpix Vis mer

Mannen som vil vinne Oslo-valget for Ap neste år mener det er velgere å hente på klart språk.

-  Det som er en fare, er at politikk oppfattes som en egen arena. Folk sier de ikke er interessert i politikk. Men like etterpå klager de over at trikken ikke kommer. Det er jo politikk i høyeste grad, det. Når man sier at gamle Klemetsrud skole står tom fordi kommunen ikke har råd til å leie den av seg selv, da skjønner alle det, sier Gerhardsen.