Rune Larsen forsvarer Høyre-venn: - Skremmende mediedekning

Høyre-politikeren som er siktet for grov korrupsjon, blir satt i gapestokk, mener Rune Larsen.

REAGERER: Rune Larsen mener Høyre-politikeren som er siktet for korrupsjon plasseres i gapestokk av media. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
REAGERER: Rune Larsen mener Høyre-politikeren som er siktet for korrupsjon plasseres i gapestokk av media. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Gapestokken ble ikke sist brukt i Norge i 1848. Den er i god bruk den dag i dag. Mitt varselsrop i denne forbindelse er at det ikke behøver å være lang vei fra gapestokk til galge. Historien har vist at mange som er utsatt for dette medieoffersyndromet har tatt sitt eget liv. Hvem er da den skyldige?», skriver TV-kjendisen Rune Larsen i Bergens Tidende i dag.

Larsen reagerer på medias behandling av Høyre-politikeren Jan Sverre Stray, som er siktet for grov korrupsjon i Bergen.

Forsvarsadvokat Rolf Knudsen har tidligere sagt at den store mediedekningen «har vært en enorm påkjenning for Høyre-politikeren».

- Skremmende - Jeg syntes den store medieeksponeringen i saken er skremmende. Pressen skal være veldig forsiktig med å sette folk i gapestokken for noe de kanskje har gjort, sier Larsen til Dagbladet.

I BT-kommentaren
skriver Larsen at mediedekningen minner han om middelalderens straffemetode.

«Forskjellen på den gang og nå er at gapestokken, for noen hundre år siden, bare rammet dem som var dømt skyldig av retten. I vårt tilfelle er det snakk om en politiker, som er satt i den offentlige gapestokken uten å være dømt. Hver dag i nesten to uker er navn og bilde blitt stilt offentlig til skue i ulike medier. Er det virkelig ingen som tenker på hvilken påkjenning dette er for familie og pårørende? For ikke å snakke om for ham selv?» skriver Larsen.

- Moralsk menneske I kommentaren skriver Larsen at han kjenner Stray. Han beskriver Høyre-politikeren som et «et varmt, omsorgsfullt og moralsk menneske».

- Det var viktig for meg å skrive at jeg kjente ham. Jeg ønsker ikke å holde noe skjult, sier Larsen, som ikke vil kritisere politiets rolle.

- Politiet gjør sikkert bare jobben sin. Spørsmål her går på pressens oppgave. Hvor går grensen? Kan man gjøre hva som helst under dekke av å bedrive gravende journalistikk. Kan man ødelegge en familie? sier Larsen.

Varetektsfengslet To forretningsmenn og Jan Sverre Stray er siktet for grov korrupsjon ved å ha betalt 100 000 kroner til Høyre-politikeren i Bergen for å få ham til å påvirke planarbeidet i en reguleringssak. Bakgrunnen for siktelsene er et arrangement i forbindelse med TV 2s serie «Vennebyen» i fjor høst. Stray hadde ansvar for å hente inn sponsorer til arrangementet. Politiet har bekreftet at de har funnet en faktura som underbygger mistanken om betalingen.

Tingretten fastslo lørdag at det for en av de to siktede, en forretningsmann i 50-årene, ikke var skjellig grunn til mistanke, mens at det for den andre, en forretningsmann i 60-årene, ikke var fare for bevisforspillelse ved løslatelse. Begge ble løslatt på dagen, mens Stray fortsatt er varetektsfengslet.

- Vi kommer ikke til å løslate ham nå. Det er fortsatt skjellig grunn til mistanke, og derfor må lagmannsretten ta stilling til spørsmålet om varetektsfengsling, sier politiadvokat Liv Mette Karlsen til NTB.

Forsvarer John Christian Elden ba søndag om en umiddelbar løslatelse av sin klient.