Rune Olsø går av som Entra-direktør

Får med seg rundt 2 millioner.

GÅR AV: Rune Olsø går av som administrerende direktør i Entra Eiendom, for å skape ro for selskapet. Han trer av med umiddelbar virkning.
Foto: Ned Alley / Scanpix
GÅR AV: Rune Olsø går av som administrerende direktør i Entra Eiendom, for å skape ro for selskapet. Han trer av med umiddelbar virkning. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rune Olsø går av som administrerende direktør i Entra Eiendom med umiddelbar virkning. Valget ble tatt i samråd med styrets leder Siri Hatlen.

- Entra har vært et hovedfokus i livet mitt i sju år, og det er vemodig å forlate selskapet. Samtidig mener jeg dette er riktig nå, sier Olsø i en pressemelding sendt onsdag kveld.

Han begrunner sin fratreden med ønske om å bidra til å skape ro for selskapet, dets ansatte og dets kunder. Anne Harris konstitueres som administrerende direktør.

Olsø har opplevd massiv kritikk for sin lederlønn på over tre millioner kroner i det statlige eiendomsselskapet.

Saken eskalerte da det ble kjent at et mindretall i styret «kuppet» ansettelsen av Olsø på et møte 26. september. Næringsminister Trond Giske, som er en venn av Olsø, er erklært inhabil i forhold til Olsø, men ikke Entra.

- Riktig Per Roar Bredvold (Frp), som sitter i næringskomiteen, mener det er riktig at Olsø nå trekker seg.

- Jeg er veldig fornøyd med at han trekker seg, for å si det sånn. Jeg har hele tiden ment at det var feil at han fikk jobben. Når man er statsråd må man være veldig forsiktig med å forfordele verv eller en jobb til noen man kjenner. Det er vel ganske tydelig at det ble gjort i denne saken, sier han til Dagbladet.

Han håper lignende episoder kan unngås i fremtiden.

- Jeg tror at det at politikere gjør vennetjenester bidrar til at politikerforakt kan skapes og økes. Det er egentlig en stygg sak for statsråd Giske. Spørsmålet er hvor mange sånne saker han og regjeringen tåler. Det er klart at folk ikke liker at man forfordeler verv eller tjenester. Jeg mener at Giske kommer svekket ut av denne situasjonen.

Bredvold har tidligere sagt at han mener at Stortinget bør granske næringsminister Trond Giskes håndtering av saken. Det står han fortsatt ved. - Vi bør ha en granskning for å komme til bunns i dette og finne ut hva som har skjedd og hvorfor. At han trekker seg, viser at saken ikke er god. Hvis dette hadde foregått riktig hadde han ikke trukket seg. Det viser at noe ikke stemmer.
- Ikke uventet Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, er ikke overrasket over Olsøs avgang.

- Det var ikke uventet. Det nye styret har vist en rask handlekraft i denne saken. Settestatsråden ryddet opp i styret, og styret har fortsatt det de har sett som en nødvendig opprydning. Det var nødvendig å skape full ro om selskapet og begynne med blanke ark, det har sikkert styre innsett. Jeg tror de fleste har ventet dette og ikke vil ha særlige innvendinger mot det, sier han til Dagbladet.

Han tror noe av det viktigste nå er at det nye styret blir enige om strategiene videre.

- Jeg har oppfattet at det har vært uenighet om dette, hva som skal skje med selskapet videre, skal det privatiserer, eventuelle fusjonerer og å følge opp Stortingets vedtak. Men jeg regner med at vi får se handlekraft fra styret på det området også.
Takker for innsats Styreleder Siri Hatlen takker Olsø i en pressemelding onsdag kveld.

- Jeg vil takke Olsø for hans innsats for Entra over mange år, og for de gode resultatene han har bidratt til å oppnå for selskapet og eieren, sier styreleder Siri Hatlen i pressemeldingen.

- Gjennom denne beslutningen viser han at han først og fremst er opptatt av selskapets beste, dets ansatte, kunder og samarbeidspartnere. Vi har et felles ønske om at dette vil bidra til å skape nødvendig ro rundt selskapet i tiden fremover.

Fakta om Entra-styret og direktøransettelsen:

• Rune Olsø, tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti, ble i april 2012 konstituert som administrerende direktør i Entra Eiendom AS.

• Styret i Entra vedtok 26. september å ansette Rune Olsø som administrerende direktør umiddelbart.

• Et mindretall på tre av styrets sju medlemmer ønsket ikke Olsø som direktør i selskapet.

• Styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland var del av mindretallet som mente andre kandidater var bedre kvalifisert enn Olsø.

• Styreleder Hatlen har orientert selskapets eier, Nærings- og handelsdepartementet, om den krevende situasjonen som oppsto for styret i forbindelse med ansettelsen av Olsø.

• Ifølge Nærings- og handelsdepartementet ba statsråd Trond Giske (Ap) i april lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere hans habilitet i håndteringen av eierskapet i Entra. Dette var i forbindelse med at Rune Olsø ble konstituert som konsernsjef.

• Lovavdelingen fant at Giske ikke er inhabil i håndteringen av Entra generelt, men vil være inhabil i saker hvis avgjørelsen innebærer «særlig fordel, tap eller ulempe» for Olsø. Tirsdag ble miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) oppnevnt som settestatsråd for Giske i slike saker.

• Mandag bestemte Solhjell seg for å kaste tre av styremedlemmene.

• Onsdag kom kunngjøringen om at Olsø trekker seg som direktør i selskapet.

(Kilde: NTB, Nærings- og handelsdepartementet og Adresseavisen)

Siri Hatlen skriver i en tekstmelding til Dagbladet at hun ikke vil kommentere saken ytterligere i kveld. Rune Olsø har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Flere ut av styret Olsø har hatt lederstillinger i Entra siden 2005 og har de to siste årene vært selskapets viseadministrerende direktør. Siden april i år har han vært konstituert som administrerende direktør.

I pressemeldingen sendt onsdag kveld opplyser styreleder Hatlen at avtalen som er inngått mellom partene er i samsvar med vilkårene i Olsøs ansettelsesavtale med selskapet, med en oppsigelsestid på seks måneder og etterlønn på tre måneder.

Olsø har hatt en lederlønn på 3,1 millioner kroner, hvilket vil si at han får med seg 2 millioner kroner på vei ut døra fra Entra. 

Mandag denne uka måtte to styremedlemmer som gikk inn for å ansette den omstridte Entra-sjefen, Ottar Brage Guttelvik og Kjetil fjerdingen, gå fra styret.

Ida Helliesen gikk også ut av styret. De tre erstattes av Arthur Sletteberg, Ingrid Tjøsvold og Kjell Bjordal.

TAKKER OLSØ: I en pressemelding onsdag kveld sier Siri Hatlen at beslutningen først og fremst viser at Oslø er opptatt av selskapets beste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TAKKER OLSØ: I en pressemelding onsdag kveld sier Siri Hatlen at beslutningen først og fremst viser at Oslø er opptatt av selskapets beste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer