DROPPER STRASBOURG: Rune Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, sier hennes klient dropper å klage saken inn til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DROPPER STRASBOURG: Rune Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, sier hennes klient dropper å klage saken inn til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Rune Øygard dropper å klage saken til Strasbourg

Men står på at han er uskyldig i overgrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rune Øygard har siden begynnelsen av januar sonet overgrepsdommen på to år og tre måneder på den åpne avdelinga Kroksrud i Ullersmo fengsel på Kløfta utenfor Oslo. Han startet soninga 11. desember i fengselets høysikkerhetsavdeling.

Saken mot 54-åringen gikk helt til Høyesterett som til slutt valgte å skjerpe dommen mot den tidligere Vågå-ordføreren.

Les: Slik er livet til Rune Øygard i fengsel (krever abonnement).

Ifølge sin advokat Mette Yvonne Larsen står han Øygard fortsatt fast på at han er uskyldig dømt og at han ikke har noe i fengsel å gjøre. Han ble dømt for gjentatte overgrep mot ei jente under 16 år.

Under rettsprosessen signaliserte Øygard at han kom til å ta saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen dersom han ikke vant fram i Norge.

Under soninga har mannen kommet på andre tanker.

- Han har besluttet å ikke fremme klage til Strasbourg. En slik klagesak er ressurskrevende og prosessen er veldig lang, sier Larsen til Dagbladet.

Øygard ble dømt til å betale 120 000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede jenta.

 - Han opplyser at han vil bruke alle krefter og ressurser på å renvaske seg i stedet. Med det mener han at han ønsker å kjempe for å få saken gjenopptatt i Norge, sier advokaten.

Den fornærmede jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdahl, synes Øygard har gjort et bra valg.

- Det høres ut som et fornuftig valg å ikke klage saken videre. Det er klokt å legge saken bak seg, men det hans fulle rett å forsøke å få saken gjenopptatt.
Jeg mener denne saken er veldig grundig behandla gjennom samtlige rettsinstanser. Min klient er best tjent med å gå videre, samtidig har hun vært forberedt på at han har ønsket å få saken gjenopptatt, sier hun.

Les: Slik er livet til Rune Øygard i fengsel (krever abonnement).