MINST TRE ÅR: Hvis Rune Øygard er skyldig vil han få minst tre års fengsel. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MINST TRE ÅR: Hvis Rune Øygard er skyldig vil han få minst tre års fengsel. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Rune Øygard får minst tre år hvis han er skyldig

Rettesaken mot Øygard starter klokka 9 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 9 tirsdag morgen begynner rettssaken som kan ende med at ordføreren i Vågå, Rune Øygard (53), blir dømt til flere års fengsel for overgrep mot en nå 16 år gammel jente.

Strafferammen for seksuelle overgrep mot barn under 14 år er ti års fengsel når det ikke foreligger spesielt skjerpende omstendigheter.

Men denne paragrafen har også en nedre strafferamme, som innebærer at Øygard ikke kan dømmes til mildere straff enn tre års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Øygard er imidlertid også tiltalt etter paragrafen om seksuelle overgrep mot barn under 16 år, og overgrepene skal ha foregått over en toårsperiode.

Hvis Sør-Gudbrandsdal tingrett mener ordføreren er skyldig, kommer straffeutmålingen derfor trolig til å stige godt til over minimumsstraffen.

Det er ventet av Øygard kommer til å svare nei på begge punkter når tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg spør ham om han erkjenner straffskyld. Han har benektet påstandene fra første stund og har i flere medieoppslag bedyret sin uskyld.

Det er ventet at han også i retten kommer til å kjempe iherdig mot anklagene, blant annet gjennom å føre en rekke karaktervitner.

Det er stevnet til samme 64 vitner. Flere av dem skal forklare seg om forholdet mellom ordføreren og jenta.

Sør-Gudbrandsdal tingrett har satt av fire uker til saken.

(NTB)