Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

Det slår kommuneloven fast.

ORDFØREREN: Vågå-ordfører Rune Øygard kan ikke sparkes fra sin stilling.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
ORDFØREREN: Vågå-ordfører Rune Øygard kan ikke sparkes fra sin stilling. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Øygard (53) kan ikke tvinges ut av ordførerstolen i Vågå, uansett utfall av straffesaken mot ham, slår kommuneloven fast.

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren har av et enstemmig kommunestyre blitt innvilget permisjon med full lønn mens rettssaken pågår, og han er nå under hardt politisk press for å trekke seg som ordfører.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen sa til NTB fredag at Øygard ikke kan fortsette som ordfører etter det som er avdekket under rettssaken mot ham. Øygard må i så fall gå frivillig, skriver Aftenposten.

Kan søke om fritak «Det er ikke mulig for et parti å skifte ordfører midt i en valgperiode. Ifølge kommunelovens paragraf 9 velger kommunestyret ordfører for hele valgperioden.», opplyser Kommunal- og regionaldepartementet til avisen.

Ifølge departementet kan derimot Øygard selv søke kommunestyret om fritak for et kortere tidsrom eller for resten av valgperioden.

Overfor sitt eget lokallag har Øygard imidlertid ikke ytret noe ønske om å gå av, opplyser lagets leder Live Langøygard.

- Jeg snakket lenge med Rune Øygard i ettermiddag. Da var det ikke noe tema at han ønsket å trekke seg, sa hun til Aftenposten lørdag kveld.

Avgjørelse mandag Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen opplyste lørdag ettermiddag at det er uaktuelt for Øygard å bestemme seg for noe nå i helgen.

Vågå Ap har innkalt til ekstraordinært møte for å diskutere saken mandag.

- Mandag skal han snakke med Vågå Arbeiderparti på styremøtet der. Enten kan de eller han bestemme at han skal trekke seg, eller det kan være snakk om en omforent løsning, sa hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB lørdag. Hun vil ikke gå nærmere inn på hva en slik løsning kan innebære.

NTB