FRI MANN:  Rune Øygard er ute av fengsel. Her fra en pressekonferanse i 2012. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FRI MANN: Rune Øygard er ute av fengsel. Her fra en pressekonferanse i 2012. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Rune Øygard ute av fengsel - konsentrerer seg nå om å gjenåpne straffesaken

Opplyser hans advokat John Christian Elden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 11. desember 2013 startet Rune Øygard (56) soningen for gjentatte overgrep mot ei jente på under 16 år.

Onsdag opplyser den tidligere Vågå-ordførerens advokat om at Øygard er ferdig sonet.

- Øygard har vært ute i en god stund. Han kan nå konsentrere seg om gjenåpningen av straffesaken uten å bli beskyldt for å ville komme seg unna straff, skriver hans advokat John Christian Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

- Vi tar oss tid Den tidligere Arbeiderparti-ordføreren skulle etter utmålt strafferamme blitt løslatt i mars 2016. Nå kommer Øygard til å ta tiden til bruk før en eventuell gjenåpning av straffesaken.

- Vårt perspektiv er at hvis en slik begjæring fremmes, så må den være så bearbeidet at den vil føre fram, skriver Elden til Dagbladet i en tekstmelding.

- Vi tar oss derfor den nødvendige tid, påpeker Elden.

Dagbladet har forsøkt å kontakte Rune Øygard og bistandsadvokaten til jenta, men har ikke lyktes i å få en kommentar.

Medlem i AP Styreleder i Vågå Arbeiderparti, Sverre Damstuen, sier til Dagbladet at Øygard fortsatt har sitt medlemskap i partiet inntakt.

- Men han er ingen aktiv politiker. Det har heller ikke vært snakk om å ta fra ham medlemskapet, sier Damstuen til Dagbladet.

Fikk skjerpet straff Øygard ble først dømt til ett år og tre måneders fengsel i lagmannsretten, før denne dommen ble skjerpet med ett ytterligere år i september 2013 i Høyesterett.

Dette skjedde etter at Øygard tok saken opp til siste instans, som fant flere skjerpende omstendigheter.

I straffeutmålingen la Høyesterett vekt på fornærmedes forklaring om at den daværende ordføreren forgrep seg på henne over 50 ganger. Disse overgrepene skal ha skjedd i en 22 måneders periode da jenta var mellom 14 og 16.

  - Endelig punktum Øygard ble også dømt til å betale 120 000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede jenta.

- Det er godt for meg å sette et endelig punktum, sa jenta til Dagbladet i 2013 i anledning lanseringen av Jon Gangdals bok «Ikke si det til noen».

Der forteller hun i detalj om forholdet til Vågå-ordføreren, maktmisbruket, overgrepsregimet og hvordan hun oppfattet omverdenens reaksjoner på overgrepsanmeldelsen og rettssakene som fulgte.

Øygard har tidligere vært klar på at han er uskyldig dømt.

Han har også tidligere hatt planer om å klage inn saken for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.