Rune Øygard ventet til etter jentas fjortenårsdag.

Eller: Minst fire av jurymedlemmene var ikke villig til å utelukke at han ventet.

DØMMES: Rune Øygard ble funnet skyldig i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Den fornærmede jenta ble trodd på at de to hadde hatt samleier, men altså ikke at det hadde skjedd før hun var flylt 14, skriver Andreas Wiese. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
DØMMES: Rune Øygard ble funnet skyldig i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Den fornærmede jenta ble trodd på at de to hadde hatt samleier, men altså ikke at det hadde skjedd før hun var flylt 14, skriver Andreas Wiese. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Øygard er skyldig. Han har hatt seksuell omgang med et barn under seksten år. Det har både tingrett og lagrett slått fast, basert på en tiltale som tar utgangspunkt i en rekke samleier fra jenta var fylt 14 år.

Men ett samleie vet vi nå at minst fire personer i juryen på ti ikke fant bevist at hadde skjedd: Et samleie jenta har forklart at fant sted på hyttetur i høstferien 2009, få dager før den da 13 årige jenta fylte fjorten. Dette er et samleie jenta har beskrevet i detalj. Men fire eller flere medlemmer av juryen fant ikke å legge jentas forklaring til grunn.

Jenta må ha blitt trodd
på samleiene Øygard gjennomførte med henne da hun var fjorten, og på de samleier Øygard hadde med henne da hun var femten. Men altså ikke på det hun fortalte om det første samleiet, da hun ennå var tretten.

Juryen må ha kommet til at Øygard løy
da han nektet for å ha hatt noe seksuelt forhold til jenta. De må ha kommet til at han aldri fortalte sannheten om SMS-meldingene mellom dem. Det er vanskelig å tro at de på noen måte fant hans forklaringer om Skype-meldingene troverdige. De var seksualiserte.

Tingrettens dommere
fant grunn til å tro på jenta. Tingretten mente Øygard var skyldig i samleie med henne også når hun var tretten. Siden den gang har det dukket opp flere nye meldinger som underbygger jentas historie - og svekker Øygards forsøk på forklaringer. Likevel fant ikke lagrettens jury grunn til å tro på det ene, første samleiet. Bare på de andre, de som kom etter fjortenårsdagen hennes.

Det oppleves som underlig
at man når man skal se på helheten av en bevisførsel legger til grunn at jenta snakker sant, unntatt om det første samleiet, mens man finner det mulig at Øygard snakker sant om det første, mens han deretter har løyet om resten. Men lagrettens jury skal ikke levere noen begrunnelse for sin beslutning: De svarte bare nei. Og så ja. I dette tilfelle oppleves det som knapt.
Det vi, blant mye annet, vet er at Øygard allerede i 31. august 2009, før høstferien der juryen ikke har funnet det bevist at noe skjedde, sendte følgende SMS til 13-åringen: «Kjæresten min i dag, du da?». Sett i lys av at retten har funnet ham skyldig i seinere seksuell omgang med jenta som mindreårig er navnet på slikt «grooming».

Det vi også vet er at to måneder seinere, den 31. oktober sender han denne SMS-en til jenta som nettopp er fylt fjorten:
«Tenkjer så mykje på deg X. Prøver å finne ut kva som som gjer at eg har vorte så glad i deg. Kva det er med deg som kvinne, som menneskje, som fascinerer meg så sterkt, som utløser sakn og forelskelse. Det er noko med heile deg. Skjønnheita di, smilet ditt, blikket ditt, tilliten din, engasjementet ditt, den spørjande og interesserte jenta, omsorgen din. Kunne nevnt mykje meir. Eg har i alle fall vorte meir enn glad i deg. Litt skummelt fordi du berre er 14 år gammal, flott fordi eg er mann. Håpar du får ein kjempedag. Og at hjartet ditt slår eit ekstra slag for oss i dag.»

Det er i den korte tida mellom disse to meldingene denne juryen ikke fant det bevist at det hadde foregått et samleie slik jenta har forklart. De mener det var rimelig tvil, at det er mulig jenta ikke snakket sant da hun i den første samtalen med sin mor, etter at overgrepene kom for dagen, fra baksetet av bilen fortalte sin mor: «Jeg var faktisk bare tretten år».

Jentas fortelling er og har vært konsistent og troverdig, i motsetning til Øygards dialektanalyser, eller hans påståtte øsnke om å være en ansvarlig voksenperson for jenta. Det er jo bare starten på jentas historie juryen ikke finner bevist, det første samleiet.

Øygard er dermed frifunnet for å ha ligget med jenta da hun var tretten. Han er dømt for å ha ligget med henne da hun var fjorten. Det kan han være glad for. Det sparer han noen år i fengsel på.