Rune skremt - vil slutte

Drosjesjåfør Rune Steen vil ikke lenger være bekymret for hva som kan skje når han setter seg bak rattet. Etter å ha kjørt drosje på nattetid i 13 år, tør han ikke lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har bare blitt verre og verre. Det er restauranter vi ikke henter folk ved, steder hvor vi slår av lampa og kjører forbi, og folk vi ikke tør å ta på. Sånn er hverdagen, sier Rune.
Natt til i går får han høre at en drosjesjåfør er skutt og drept. Ryktene svirrer mellom drosjesjåførene. Skutt? Drept? En av oss? Redselen sniker seg inn i drosjer på travel lørdagskjøring. Det går en liten stund.

Så får Rune bekreftet hvem det er. En venn og kollega.

I går visste de fleste hvem som var brutalt skutt ned. På Bryn kafé var kollegene i harnisk. Er verden i ferd med å bli gal?

- Nå er det slutt. Jeg kjører fram til jeg får meg en ny jobb. Så er det slutt. Det er ikke lenge siden det satt en gal mann og vifta med pistolen i baksetet mitt. Jeg måtte finsnakke med ham så han ikke skulle skyte ut vinduet, sier Rune Steen.

Brøt sammen

Rune var ikke den eneste som hadde lyst til å kutte ut jobben i går. Sjåførene er sinte og redde. Næringen sliter med å rekruttere folk. Trusler og vold i jobben skal ikke være daglig kost.

For noen har det blitt det. Mange brøt helt sammen da de fikk vite hva som hadde skjedd.

De som ønsket det, fikk tilbud om krisepsykiatri. Mange samlet seg ved politisperringene for å snakke om hva som hadde skjedd. Natt til i går orket de ikke kjøre folk hjem fra fest. De blokkerte Karl Johan eller reiste rett hjem. Folk fikk komme seg hjem fra fest sjøl.

I går formiddag slo de av motoren i en time for å hedre kollegaen. Han skulle bare gjøre jobben sin, men fikk ikke avslutte lørdagsvakta.

Neste lørdag kan det samme skje med dem.

For småpenger

Styreformann Wiggo Johansen i Oslo Taxi kom for å prate med pressen.

- Dette er det mest forferdelige som har skjedd i Oslo Taxi. Nå dreper folk for småpenger. Vi skal komme med en appell overfor politikerne. Vi kan snart ikke åpne en avis uten at noen har blitt drept lenger, sier Johansen.
Han mener at det nå er mer aktuelt enn noen gang å gå inn for videoovervåking i norske drosjer. Oslo har allerede fått aksept for dette hos Datatilsynet og har kontakt med et dansk firma som utvikler overvåkingssystemer. Mer detaljert vil han ikke være om planene.

Etter tredje kvartal i fjor hadde drosjene i Oslo opplevd åtte ran. Hittil i år er tallet seks. Vold og trusler hadde det vært flere av, men tallene var ikke klare.
- Når vi hører at det knitrer i poser bak oss, blir vi på vakt med en gang. Det er slik det er nå, sier Tore Løkkeberg, leder i drosjegruppen i Oslo Taxi.