Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rune spurte om jeg ville være konsulenten hans

Fornærnærmede sier hun ble glad da hun fikk kontakt med ordføreren.

TILTALT: I dag startet overgrepssaken mot ordfører Rune Øygard (Ap) i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Fornærmede hevder han ville at hun skulle hjelpe ham å komme i kontakt med ungdommene i bygda.
Arkivfoto: Espen Røst / Dagbladet
TILTALT: I dag startet overgrepssaken mot ordfører Rune Øygard (Ap) i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Fornærmede hevder han ville at hun skulle hjelpe ham å komme i kontakt med ungdommene i bygda. Arkivfoto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag startet fornærmede sin forklaring i rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap), som er tiltalt for seksull omgang med ei mindreårig jente, da jenta var under 14 og under 16 år.

Hun forklarer at hun først ble ordentlig kjent med ordføreren våren 2009, gjennom sin mor og stefar, og at hun og Øygard utveklslet telefonnumre den sommeren.

Dette er noen måneder før det første overgrepet skal ha funnet sted, ifølge tiltalen. Ordføreren skal blant annet ha bedt jenta om å hjelpe ham å komme i kontakt med ungdommen i bygda.

- Spurt om å være konsulent - Rune spurte om jeg ville være konsulenten hans. Jeg ble selvsagt veldig glad - «wow, jeg fikk kontakt med ordføreren», hevder jenta, som sitter med ansiktet vendt vekk fra tiltalte mens hun forklarer seg, og holder hendene i fanget mens hun snakker.

Stemmen er lav, men rolig når hun forteller at hun blant annet skal ha blitt bedt om å opprette en Facebook-profil for å komme i kontakt med ungdommen i Vågå. Siden begynte hun og ordføreren å snakke sammen mer og mer, ifølge jentas forklaring.

- Jeg fikk være med å se hva han drev med i arbeidet hans. Det var spennende å høre og se hva en ordfører drev med, sier fornærmede.

- Det var ikke mange på min alder som fikk oppleve noe slikt, og jeg var interessert i det. Da jeg var mindre trodde jeg nesten en ordfører var som en statsminister eller noe sånt, så jeg var kry for å bli med.

Brast i gråt Videre i forklaringen forteller jenta om en episode der ordføreren første gang hadde fysisk kontakt med henne, gjennom stryking på kinnet og et kyss i panna før hun skulle legge seg.

Hun forteller at hun syntes det var litt rart, men reagerte ikke spesielt mye på det og tok det ikke opp med Øygard.

Når hun skal forklare om det angivelig første overgrepet, klarer ikke jenta å holde tårene tilbake lenger, og gråter mens hun forklarer seg.

STOR OPPMERKSOMHET: Over 50 pressefolk er akkreditert til rettssaken.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STOR OPPMERKSOMHET: Over 50 pressefolk er akkreditert til rettssaken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Han begynte på en måte å flørte med meg. Han tok på meg og kledde av seg selv og meg. Det var da det første overgrepet skjedde, sier jenta om den første hendelsen som er inntatt i tiltalten.

- Angret Hun opplyser at det dreide seg om et samleie, da hun overnattet på hytta hans noen netter i høstferien 2009. Da var jenta 13 år gammel.

Etter overgrepet skal Øygard ha begynt å gråte.

- Han gråt og sa at han angret på det han hadde gjort og at det ikke skulle skje mer, hevder jenta.

Følg rettssaken live her.

ØNSKET ÅPNE DØRER: Nina Emilie Braathen Hjortdal er jentas bistandsadvokat, her sammen med aktor Thorbjørn Klundseter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ØNSKET ÅPNE DØRER: Nina Emilie Braathen Hjortdal er jentas bistandsadvokat, her sammen med aktor Thorbjørn Klundseter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media