Rungende ja til EU i Latvia

Et overveldende flertall av Latvias innbyggere stemte lørdag ja til EU-medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg gratulerer Latvia med en klok beslutning, sa landets president Vaira Vike-Freiberga.

Natt til søndag viste de offisielle resultatene da to tredeler av stemmene var talt opp at 69,3 prosent av dem som stemte sa ja til medlemskap, mens 29,7 prosent sa nei.

- Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sa presidenten natt til søndag. - Jeg takker folket, og jeg føler meg trygg på at vi ikke kommer til å angre på dette, la hun til.

I ja-leiren var stemningen høy da resultatet av avstemningen ble kjent.

- Vår horisont vil bli utvidet. Jeg tror ikke språket, kulturen og identiteten vår vil forsvinne, mener Evita Gerkina (26) på en av ja-sidens fester i hovedstaden Rigas gamleby.

Markerer slutten

Latvias rungende ja lørdag markerer slutten på en rekke folkeavstemninger om EU-medlemskap i de landene som er invitert inn i unionen fra 1. mai 2004.

Malta, Slovenia, Ungarn, Litauen, Slovakia, Polen, Tsjekkia og Estland har allerede stemt for å slutte seg til unionen neste år. Kypros skal også etter planen bli med i EU, men det vil ikke bli holdt noen folkeavstemning i landet.

Fremmøtet var på 72,5 prosent under den latviske folkeavstemningen, og den sterke støtten til EU-medlemskap oppsto først den siste tiden før valget. Latvias innbyggere, og særlig den store russiske minoriteten, var lenge skeptiske til å slutte seg til unionen. Betegnende nok var det bare i den russisk-dominerte byen Daugavpils nei-siden vant, med 67 mot 31 prosents oppslutning.

Så sent som sist søndag stemte innbyggerne i Latvias naboland Estland for EU-medlemskap, og de tre baltiske landene Latvia, Estland og Litauen slutter seg også til NATO neste år.

- Historisk

Latvias statsminister Einars Repse nøler ikke med å beskrive resultatet av folkeavstemningen som en av de tre viktigste beslutningene i den tidligere Sovjet-republikkens historie.

Repse mener det bare er Latvias tilkjempede uavhengighet i mellomkrigstiden og fra Sovjetunionen i 1991 som kan komme opp mot lørdagens ja til EU.

- Den tredje kom i dag med beslutningen om å slutte seg til EU, sa regjeringssjefen sent lørdag kveld.

- Latvia har sluttet seg til familien av demokratiske og utviklede europeiske land, sa Einars Repse.

Til tross for omfattende økonomiske reformer det siste tiåret, er Latvia fremdeles det fattigste av de nye EU-landene.

Allerede før sluttresultatet av folkeavstemningen er kjent, synes det dessuten klart at det har brutt ut åpen strid mellom de fire partiene i landets koalisjonsregjering. Eric Jekabsons, leder for det kristeligdemokratiske partiet Latvias første parti, mener landet er nær ved å bli et diktatur, og han krever statsminister Einars Repses avgang.

Politiske analytikere mener det bare er snakk om dager før koalisjonen sprekker.

(NTB-Reuters-AFP)