Rungende NEI til atomkraft

Historisk øyeblikk: Nå snakker miljøorganisasjonene med én stemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Med over én million medlemmer i ryggen, samlet i dag de åtte store miljøorganisasjonene seg bak et opprop mot atomkraft. Sammen skrev de under på at de vil motarbeide ethvert forsøk på å bygge kjernekraftverk i Norge.

Det er Bellona, Greenpeace, Norges Naturvernforbund, Fremtiden i våre hender, Natur og Ungdom, Norges Velforbund, Norges Miljøvernforbund og WWF som nå snakker med én stemme.

Tredje størst på Thorium

Norge har den tredje største registrerte forekomsten av grunnstoffet thorium i verden. Thoriumreservene i Norge er beregnet til 170.000 tonn. Forkomsten i India regnes som den største, og er beregnet til 360.000 tonn.

Flere aktører er allerede på banen for å sikre seg erhvervsrett til utvinning av thorium. Thor Energi og Thorium Norway er begge involvert i kartlegging av forekomstene i Fensfeltet i Telmark. Nordic Mining leter i Altaområdet. Hvert enkelt område Nordic Mining ASA nå sitter på tilsvarer 250 000 kvadratmeter og vil bety et enormt innhugg i naturen dersom utvinning blir aktuellt.

Kjernekraftverk i Norge

Det er lansert flere planer om å bygge kjernekraftverk i Norge det siste året og professor i fysikk Egil Lillestøl har snakket varmt om Thorium som brenselselement i atomreaktorer. I dag påpekte miljøbevegelsen at Rubbia-reaktoren kun er på tegneplanet og at det er nå det må handles for å bekjempe miljøproblemene.

- Det vil ta så lang tid å utvikle at det ikke er tid. Klimaproblemet må løses nå. Atomkraft er ikke løsningen på klimaproblemet, man løser ikke et problem ved å lage et nytt. Man har fortsatt et avfallsproblem også ved bruk av thorium som det er snakk om her, sier Lene Liebe, nestleder i Natur og Ungdom.

Rungende NEI til atomkraft

Fornybar energi.

Oppropet mot bruk av atomkraft inneholder også konstruktive løsninger for bruk av Norges ressurser i miljøkampen.


- Vi har prøvd å fokusere på hvilke løsninger vi vil at folk skal satse på, nemlig energieffektivisering og fornybar energi. Her har Norge et mye større potensial og virkelig kan bidra med noe som kan løse klimakrisen, sier
Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer.

Alle bidro

Dagens seminar som endte i det historiske fellesoppropet, manglet bare de to kamphanene Fredric Hauge og Kurt Oddekalv på samme side av bordet. Det så likevel ut som om panelet klarte seg helt fint på egenhånd. Seminaret ble fulgt av Venstres Odd Einar Dørum og hadde bidrag fra alle parter i thorium-saken. Også fra Statkraft som har søkt om konsesjon til å bygge et kjernekraftverk.

Les hele oppropet her.

M8-MØTET:De åtte store miljøorganisasjonene møttes og ble enige. Foto: Øistein Norum Monsen/Forskning.no
M8-MØTET:De åtte store miljøorganisasjonene møttes og ble enige. Foto: Øistein Norum Monsen/Forskning.no Vis mer
Åtte på lag: De store miljøorganisasjonene samlet seg og vil motsette seg ethvert forsøk på å bygge tomkraftverk i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer