JUBEL: Palestinerne kunne juble etter avstemningen i FN i kveld norsk tid. Israel og USA kritiserte utfallet skarpt. Foto: AFP/NTB Scanpix
JUBEL: Palestinerne kunne juble etter avstemningen i FN i kveld norsk tid. Israel og USA kritiserte utfallet skarpt. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Rungende seier i FN for Palestina

- Setter fredsprosessen i Midtøsten tilbake, raser Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs hovedforsamling har med stort flertall vedtatt å gi de palestinske områdene status som observatørstat. 138 land stemte for forslaget torsdag kveld, mens 9 stemte imot. 41 land unnlot å stemme.

Norge og en rekke andre europeiske land stemte ja, mens Israel og USA var sterkt imot oppgraderingen. USAs utenriksminister Hillary Clinton kritiserte vedtaket i FN umiddelbart etter avstemningen.

- Vi har vært tydelige på at det kun er gjennom direkte forhandlinger at palestinerne og Israel kan oppnå den freden de begge fortjener, sa Clinton. Hun la til at FN-avstemningen var «beklagelig» og at den vil virke mot sin hensikt.

- Klar støtte til statsbygging Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller FN-avstemningen en milepæl og er svært godt fornøyd med at alle de nordiske landene og et flertall av medlemslandene i EU stemte ja.

- Avstemningen torsdag er en milepæl og demonstrerer det internasjonale samfunnets klare støtte til det palestinske statsbyggingsprosjektet og en fremtidig palestinsk stat, sier Eide.

Palestinernes president Mahmoud Abbas ble møtt med stående applaus da han åpnet debatten i Hovedforsamlingen før avstemningen. Han ba FN utstede en «fødselsattest» til en ny palestinsk stat.

FN-ambassadør Ron Prosor sa i debatten at resolusjonen er ensidig og at den setter fredsprosessen i Midtøsten tilbake.

Jublende palestinere På Vestbredden brøt jubelen løs da vedtaket var et faktum, og folk skjøt i lufta for å feire FN-avstemningen. Lykkelige palestinere klemte hverandre og ropte «Gud er stor!» Allerede flere timer før vedtaket hadde feststemte mennesker samlet seg på Yasser Arafat-plassen i Ramallah. Plassen var nærmest dekket av palestinske flagg, og mange hadde på seg det karakteristiske Palestina-skjerfet.

Også på Gazastripen ble begivenheten markert, blant annet med en demonstrasjon ved det lokale FN-hovedkvarteret. Israels statsminister Benjamin Netanyahu fastholdt torsdag at det palestinske FN-framstøtet vil svekke mulighetene for fred og opprettelsen av en reell palestinsk stat.

Men ikke alle israelske politikere er enige med ham. Tidligere statsminister Ehud Olmert mener det var feil av Israel å motsette seg oppgraderingen av palestinernes status i FN.

VEDTATT: Palestinernes president Mahmoud Abbas oppfordret FN til å utstede en «fødselsattest» til en palestinsk stat da han åpnet debatten i Hovedforsamlingen før avstemningen. Foto: EPA/NTB Scanpix
VEDTATT: Palestinernes president Mahmoud Abbas oppfordret FN til å utstede en «fødselsattest» til en palestinsk stat da han åpnet debatten i Hovedforsamlingen før avstemningen. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer