- Rusavhengige er mer ressurssterke enn folk flest

Narkomane trenger en jobb, ikke gratis heroin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er det noen mening i å behandle narkomane med narkotika? Det er selve stoffet eller de ulike stoffene som holder den heroinavhengige nede og som gjør at de dette gjelder opprettholder et liv der man stenger følelseslivet ute.

Følg debatten om heroin på resept:

•Unge Venstre: Gi heroin på resept

•Metadonbrukeren: Vi trenger psykologisk hjelp, ikke bare metadon

•Nei til statsjunkies!

• Foreningen for human narkotikapolitikk: Heroin fra lege fungerer!

Ved å dele ut heroin er man med på å tilrettelegge en virkelighetsflukt som opprettholder en avstand til det samfunnet man lever i uten at man isolert sett redder liv.

Unge Venstre viser til en forskningsrapport som bare sier noe om sannheten. Heroinavhengige i Zurich blir satt over fra heroin til metadon etter kort tid, som igjen gjør at heroinforbruket totalt går ned. Unge Venstre er blitt lurt.

Det man også glemmer i denne diskusjonen er at narkotikaindustriens markedskrefter pøser kokain inn på det europeiske markedet. Når legemiddelindustrien velger å behandle heroinavhengige med metadon eller annen lignende type medisin vil hovedkonkurrenten (narkotikaindustrien) sørge for et annet type narkotika for å opprettholde sitt marked.

Det vi ser er at kokainmisbruket øker i omfang og faktisk er i ferd med å ta heroinens plass. Dette skjer i Europa og skjer også i Norge. Det er hovedårsaken til at rekrutteringen til heroin går ned.

Vi har i dag faktisk flere overdoser på metadon enn på heroin.

Hovedårsaken til at overdoser inntreffer enten det er heroin eller metadon involvert er at det finnes få rene heroinavhengige. Man ruser seg på flere rusmidler og blander dette ukritisk for å oppnå den totale virkelighetsflukten. Virkelighetsfluktbehovet forsvinner ikke ved at man får heroin eller metadon på resept. Behovet for å ruse seg vil fremdeles være tilstede uten andre oppfølgingstiltak som handler om ulike typer tiltak som handler om å mestre ulike typer aktiviteter.

At man setter utdeling av heroin på resept i sammenheng med medisinsk oppfølging er å manipulere naive politikere, byråkrater, media og med det resten av befolkningen. Vi vet at feltpleien i Norge fungerer i det begrensete omfanget det har. Vi må øke innsatsen her for å bedre blandingsmisbrukerne på gateplan sin helse.

Nei til gratis stoff: - Ved å dele ut heroin er man med på å tilrettelegge en virkelighetsflukt som opprettholder en avstand til det samfunnet man lever i uten at man isolert sett redder liv, skriver lederen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Nei til gratis stoff: - Ved å dele ut heroin er man med på å tilrettelegge en virkelighetsflukt som opprettholder en avstand til det samfunnet man lever i uten at man isolert sett redder liv, skriver lederen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Unge Venstre viser også til en undersøkelse i Tyskland der overdosedødsfallene gikk ned med 40 % med bakgrunn i at de fikk heroin under oppsyn. Undersøkelsen viser også at mange fikk arbeid eller annet innhold gjennom ulike typer aktivitet. Min påstand er at overdosene gikk ned med bakgrunn i at man hadde et bredere fokus enn bare å dele ut heroin.

Det går an å sysselsette narkomane eller alkoholavhengige. Det gjøres i Norge med hell, men altfor sjelden. Vi vet at de da reduserer sitt forbruk. Det å si at gratis heroin gir færre overdoser er å manipulere seg til en sannhet som ikke er sann. Det er aktivitet som er nøkkelen til suksess. Vi trenger ikke å legalisere heroin for å sysselsette narkomane med bakgrunn i deres iboende ressurser og interesser.

Unge Venstre viser til at vi ikke må jage de narkomane fra sted til sted og med det bare straffeforfølge dem. Her er RIO og Unge Venstre helt på linje. Vi må lage langt flere og bedre oppfølgingstilbud uansett rusmisbrukerens ståsted. Vi vet mye om den manglende oppfølgingen i etterkant av ulike typer behandling også metadonbehandling. Vi vet at innsatte får en slett oppfølging og alt for sjeldent et behandlingsopplegg som en del av en dom. Vi kan ikke slutte å straffe for overtredelser med bakgrunn i en stakkarsliggjøring av en begrenset gruppe mennesker og en begrenset gruppe rusavhengige med mer ressurser i seg enn de fleste.

Unge Venstre gjør rusavhengige til noen annerledes vesener enn andre. Min påstand er at rusavhengige er mer ressurssterke enn folk flest. Absolutt alle rusavhengige sliter med ulike typer og grader av angst og et dårlig selvbilde. Det er bare en måte å behandle det på og det er å angripe angsten gjennom å mestre ulike typer aktiviteter sammen med andre. Det er det som utvikler oss alle enten vi er rusmisbrukere eller ei. Alle kan leve et liv uten rusmidler. Alle vil ikke gjøre det. Vi vet faktisk ikke hvem. Aktivitet uansett ståsted er nøkkelen til suksess. At noen trenger medikamenter i en overgangsperiode er greit.

At folk som fremdeles ruser seg på heroin i kombinasjon med andre rusmidler også bør få tilrettelagt aktivitet er det liten tvil om, uten at vi trenger å kaste heroinen etter dem.

Kriminaliteten går ned med bakgrunn i at det man stjal i hjemmene tidligere ikke er like lett å omsette som før. Her lyver man også og påstår at metadonbehandlingen isolert sett er årsaken.

Rusavhengighet fører til at man blir både psykisk syk og fysisk syk. Selve rusavhengigheten er den minste delen av et tredelt problem: Det psykiske og det sosiale ved siden av selve rusmiddelet. Tygg på ordet «middelet». Som i denne sammenheng betyr middelet til den totale virkelighetsflukt. Da tenker jeg på de tyngste heroinmisbrukerne, ikke de som går på jobben hver dag.

Jeg som trodde rusmisbrukere var flinke til å manipulere. Fagfolk, byråkrater og politikere er enda flinkere dessverre.

- Rusavhengige er mer ressurssterke enn folk flest

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer