Åpner gratis dyreklinikk

Rusavhengige Jeanette (40): - Vil bety mye

Dyreeiere i rusmiljøet sliter med å dekke veterinærutgifter. Planene om Norges første gratis dyreklinikk skaper stor optimisme blant Jeanette Helene Haavold og andre rusavhengige med firbeinte venner.

NÆRT FORHOLD: Roxie var en omplasseringshund før hun for seks år siden fikk Jeanette Helene Haavold som eier. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NÆRT FORHOLD: Roxie var en omplasseringshund før hun for seks år siden fikk Jeanette Helene Haavold som eier. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VESTLI, OSLO (Dagbladet): De har en uskreven avtale seg imellom:

Én gang hver uke rusler Jeanette Helene Haavold og huskyen Roxie (11) fra leiligheten på Vestli og til nærmeste Narvesen-kiosk.

Der setter Roxie seg pent på rista utafor kiosken, og rikker seg ikke før hun får ei pølse - enten bacon eller kjempegrill.

- Jeg bruker gjerne de siste kronene jeg har på henne, sier Haavold.

40-åringen har vært en del av Oslos rusmiljø siden hun var 13 år. De siste seks av dem har Roxie, som var en omplasseringshund, labbet ved hennes side.

UFRAVIKELIG: Roxie vet hva som venter når matmor går inn dørene til Narvesen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UFRAVIKELIG: Roxie vet hva som venter når matmor går inn dørene til Narvesen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Haavold beskriver dem som uatskillige; den firbeinte er med overalt - med unntak av tannlegekontoret.

- Vi har et veldig spesielt forhold. Bare ved å se på henne merker jeg at hun forstår hva jeg føler. Hvis jeg har sovnet steder ute har hun lagt seg med hodet i fanget mitt så ingen skal komme i nærheten av meg, forteller hun.

- Mange prioriterer ikke bikkja først

Haavold beskriver seg som heldig, med en far som støtter henne økonomisk hvis Roxie må til veterinær. Slik er det ikke for alle som må finansiere både et kjæledyr og en rusavhengighet på samme tid.

Det er bakgrunnen for at Dyrebeskyttelsen Norge, med veterinær Caroline Holtet i spissen, har tatt initiativ til å starte opp Lisaklinikken - Norges første gratis dyreklinikk - som åpner neste år.

Klinikken er rettet mot rusavhengige og økonomisk vanskeligstilte, og baserer seg blant annet på folkefinansiering.

Bare på tre dager har det så langt blitt samlet inn 100 000 kroner gjennom en Spleis-innsamling.

- Det vil bety mye, for det er mange som dessverre ikke prioriterer bikkja først. Når man er avhengig kan valget stå mellom å bruke penger på rusmidler, eller å kjøpe det hunden trenger og få abstinenser, forklarer Haavold, som understreker at hun personlig alltid setter Roxie først.

TERAPI: Jeanette Helene Haavold forteller at hun sliter mye med angst, men at det å ta seg av Roxie gjør at hun blir distrahert fra de vanskelige tankene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TERAPI: Jeanette Helene Haavold forteller at hun sliter mye med angst, men at det å ta seg av Roxie gjør at hun blir distrahert fra de vanskelige tankene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Eneste familien de har

40-åringen beskriver Holtet som en uerstattelig ressurs for rusmiljøet:

- Jeg vil takke henne på vegne av oss rusavhengige med dyr. Hun gjør virkelig en utrolig jobb.

Holtet har de siste ti åra jobbet som dyrlege i Oslo. Nå er hun ansatt av Dyrebeskyttelsen Norge for å åpne Lisaklinikken, slik blant andre Aftenposten har omtalt tidligere.

- Alle dyr skal få behandling hos dyrlege når de blir syke, uavhengig av eiers økonomi, sier hun.

DYREELSKER: Caroline Holtet er lidenskapelig opptatt av dyrevelferd - en lidenskap hun tar med seg når Dyrebeskyttelsen neste år åpner Lisaklinikken. Foto: Åshild Roaldset / Dyrebeskyttelsen Norge
DYREELSKER: Caroline Holtet er lidenskapelig opptatt av dyrevelferd - en lidenskap hun tar med seg når Dyrebeskyttelsen neste år åpner Lisaklinikken. Foto: Åshild Roaldset / Dyrebeskyttelsen Norge Vis mer

Veterinærens erfaring er at mange rusavhengige og økonomisk vanskeligstilte er gode dyreeiere - på tross av fordommer folk kanskje måtte ha.

- Dyret kan i noen tilfeller være den eneste familien de har, og jeg opplever at mange av dem setter dyret foran alt når det gjelder stell og kjærlighet. Men når det gjelder veterinærutgifter er det mange som ikke har økonomi til å følge opp, det er der denne klinikken skal komme inn.

PUSEFINN: Dyrebeskyttelsen kaller reklamebruken ytterst kritikkverdig. Video: FINN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV. Vis mer

Ekstra utsatt

Hunder som eies av mennesker i det åpne rusmiljøet er særlig utsatt for skader, påpeker Holtet.

- De er ofte ute over lengre tid og kan få alt fra frost- og belastningsskader til vonde tenner. Mange eier større unge hannhunder, så de havner kanskje lettere i slåsskamper enn andre hunder i miljøet.

Veterinæren har behandlet Roxie flere ganger gjennom sin tid som dyrlege i Oslo, og beskriver Haavold som en veldig god hundeeier.

UVURDERLIGE MINNER: Haavold mistet kjæresten sin i fjor. Hun forteller at de hadde mange fine stunder sammen med Roxie. - Det føles som om jeg fortsatt har igjen deler av livet sammen med ham, sier hun. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UVURDERLIGE MINNER: Haavold mistet kjæresten sin i fjor. Hun forteller at de hadde mange fine stunder sammen med Roxie. - Det føles som om jeg fortsatt har igjen deler av livet sammen med ham, sier hun. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hun understreker samtidig at det, som ellers i samfunnet, også finnes unntak i rusmiljøet.

- Å være rundt mennesker i aktiv rus er ikke nødvendigvis et godt miljø for dyr. Jeg er selvfølgelig pliktig til å melde fra til Mattilsynet hvis jeg mistenker dyremishandling.

Etter at saken ble omtalt i blant annet Aftenposten har flere stilt spørsmål ved hvordan Dyrebeskyttelsen skal forsikre seg om at tilbudet ikke blir misbrukt.

Holtet bekrefter at det vil være en tillitsbasert ordning.

- At enkelte vil forsøke å lure til seg gratis hjelp når de ikke nødvendigvis trenger det, betyr ikke at man ikke skal forsøke å hjelpe de mange som faktisk har behov for hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer