Slutt på gigantordning

Rusavhengige Mariann (27) fortviler

1. januar markerte slutten for fritt behandlingsvalg. Rus- og psykiatripasient Mariann frykter at hun må flyttes fra behandlingen - den første som har funket på ti år.

MANGEÅRIG PASIENT: Mariann har slitt med rus og psykiatri siden hun var 18 år. Foto: Privat
MANGEÅRIG PASIENT: Mariann har slitt med rus og psykiatri siden hun var 18 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er noe med å finne et behandlingsopplegg som passer for deg, ikke ett systemet mener du burde passe inn i, sier Mariann til Dagbladet.

Siden desember har hun vært innlagt på Vitalis Helses avdeling i Kragerø - en privat institusjon for psykiatri- og rusbehandling. 27-åringen beskriver behandlingen her som en redning fra ti år som svingdørspasient i det offentlige helsevesenet.

Nå står hun og andre pasienter imidlertid i fare for å miste plassene sine på denne og andre private institusjoner.

Årsaken er at Fritt behandlingsvalg (FBV) ble avviklet 1. januar.

FBV gjorde det mulig for pasienter å velge hvor de ønsket å motta behandling, inkludert fra private aktører.

- Vil trolig falle bort

Heretter kan ikke Vitalis Helse og andre private tilbydere med Helfo-avtale ta imot nye pasienter før de eventuelt får tildelt rammeavtaler med staten. Disse avtalene trer først i kraft 1. januar 2025.

Selskapet frykter at de i mellomtiden kan bli nødt til å legge ned, fordi det ikke lenger blir mulig å opprettholde driften.

- I denne overgangsperioden, fram til det kommer nye anbud, vil tilbudet trolig falle bort, fortviler spesialsykepleier Thomas S. Frantzen ved Vitalis Helse Kragerø.

TRIST: Thomas S. Frantzen ved Vitalis Helse mener avviklingen av fritt behandlingsvalg går særlig utover samfunnets svakeste gruppe. Foto: Privat
TRIST: Thomas S. Frantzen ved Vitalis Helse mener avviklingen av fritt behandlingsvalg går særlig utover samfunnets svakeste gruppe. Foto: Privat Vis mer

Han mener situasjonen kunne ha vært løst ved at de regionale helseforetakene sørget for midlertidige driftsavtaler med selskaper som har havnet i denne situasjonen.

- Det er sagt at det skal lyses ut «haste-anbud» i løpet av januar på 30 til 40 plasser i hele Agder, som er tenkt iverksatt juni 2023. Foreløpig har det ikke kommet noe mer info om dette, og det skummer i beste fall fløten for behovet som er der ute.

- Vil vekk fra miljøet

Argumentet til et flertall på Stortinget, ledet an av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), var at FBV ikke hadde bidratt til å bedre helsetjenesten eller få ned ventetida på behandling.

Frantzen mener de må spørre seg hvorfor det rapporteres om 35 dagers ventetid innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, samtidig som det offentlige melder om ledige sengeplasser.

- Utfordringen er slik vi ser det at disse pasientene ikke søker seg til de standardiserte plassene i sine nabolag. De vil vekk fra miljøet, til alternative behandlingsformer som ikke finnes i det offentlige.

Han får støtte fra Mariann, som forteller at hun nå følger en behandlingsplan som er skreddersydd hennes behov, samtidig som hun føler seg trygg på behandlerne.

- Risikerer å bli flyttet

Planen er å være der ett år, men fordi driften altså står i fare risikerer hun å måtte avbryte behandlingen.

- Det skaper en veldig utrygg situasjon for meg. Jeg risikerer å bli flyttet til et sted der jeg ikke får det samme tilbudet, og som ligger i min hjemkommune, sier 27-åringen.

I et innlegg på Facebook, adressert helseministeren, kritiserer hun beslutningen om å gå bort fra FBV.

«Hvordan tenker dere det er for en rusavhengig å være på behandling på sin egen hjemplass? Hjemplassen der de er godt inngrodd i et miljø, et usunt miljø, et farlig miljø», skriver Mariann blant annet.

- Det er problematisk å skulle ha behandling der du bor. Det vil ta mye fokus bort fra behandlingen, utdyper hun overfor Dagbladet.

Regjeringen: - Har svekket de offentlige sykehusene

Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet med å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv, svarer statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet i et skriftlig svar.

- Samtidig har den bidratt til å svekke de offentlige sykehusene. Nå er det opp til de regionale helseforetakene å bestemme hvilke private leverandører de ønsker å inngå avtaler med.

Bekeng understreker at de ikke fjerner pasientenes rett til å velge behandlingssted, og at pasientene ikke mister behandlingen sin.

- Alle pasienter i spesialisthelsetjenesten kan fremdeles velge mellom offentlige tilbud, og private tilbud som de regionale helseforetakene har avtale med, så det vil være flere mulige behandlingssteder å velge mellom.

- Vil kunne få ned ventetidene

Statssekretæren viser til at regjeringen har sørget for en overgangsordning på 12 måneder.

De som har påbegynt behandling hos en FBV-leverandør kan fortsette behandlingen i inntil ett år etter at ordningen ble avviklet, altså fram til 1. januar 2024.

- Som Frantzen viser til, har Helse Sør-Øst RHF kunngjort en mulig kommende anskaffelse av rusbehandlingsplasser i Agder fylke. Jeg oppfordrer ham til å ta kontakt med det regionale helseforetaket dersom han har spørsmål knyttet til dette.

- Frantzen peker på at det på en og samme tid meldes om ventetid og ledige sengeplasser, og mener det beviser at det private tilbyr behandling som ikke finnes i det offentlige. Hva er deres kommentar til det?

- At det er noe ledig kapasitet i helsetjenesten samlet sett, betyr ikke at alle pasienter kommer til behandling uten ventetid. Jeg gjør oppmerksom på at ventetidstallet Frantzen viser til, i stor grad påvirkes av den polikliniske aktiviteten. Tjenestetilbudet hos Vitalis og de andre leverandørene i denne ordningen gjelder døgnbehandling. At sykehusene styrker sin polikliniske aktivitet, vil kunne bidra til å få ned ventetidene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer