BER OM MEDISIN: Rusbrukerorganisasjoner ber politikere tillate flere medikamenter i Lar-behandling fremfor et forsøksprosjekt med heroinassistert behandling. Illustrasjonsfoto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix
BER OM MEDISIN: Rusbrukerorganisasjoner ber politikere tillate flere medikamenter i Lar-behandling fremfor et forsøksprosjekt med heroinassistert behandling. Illustrasjonsfoto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpixVis mer

Narkotikapolitikk:

Rusbrukerorganisasjoner ber om medisin, ikke heroin

- Vi vil ikke la moralisme komme i veien for å sikre pasienter de medisinene de trenger, om det så er heroin, sier Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rusbrukernes organisasjoner ber politikere prioritere bedre medisiner fremfor heroin.

Høyres landsmøte vedtok å åpne for bruk av heroin i rusbehandling, og Arbeiderpartiets landsmøte senere i måneden kan gjøre det samme. Men brukere og fagfolk mener det ikke er heroinbehandling som burde prioriteres, skriver Klassekampen.

- Vi ønsker at politikerne prioriterer og utvider hvilke medikamenter som kan brukes i legemiddelassistert rehabilitering, heller enn å henge seg opp i heroinassistert behandling, sier Ronny René Nielsen i organisasjonen A-Larm.

A-Larm, Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, Pro-Lar, Marborg, Lar-Nett og Nettverk av uavhengige brukerstemmer innen rus og psykisk helse møtte fredag Stortingets helsekomité for å fremme krav om styrking av behandling gjennom legemiddelassistert rehabilitering (Lar). Foreningen for human narkotikapolitikk stiller seg ikke bak kravet.

I en rapport fra februar skriver Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) at krav om heroinassistert behandling i hovedsak kommer fra politiske partier og mediene, ikke fra behandlingsstedene eller alle brukerorganisasjonene. Serafs konklusjon er at de fraråder forsøksprosjekt med heroinassistert behandling, men Arbeiderpartiets landsmøte kommer til å avgjøre om det er politisk flertall for et slikt forsøk.

- Vi vil ikke la moralisme komme i veien for å sikre pasienter de medisinene de trenger, om det så er heroin, sier ruspolitisk talsperson Ruth Grung i Arbeiderpartiet.