Rusefeiring

Her er noe av det som venter deg når årets russefeiring begynner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russefeiringa er like om hjørnet, og i år som i fjor, og årene før der også, lader russen opp med diverse knuteregler og annen spas.

Selvfølgelig premieres du med ting og tang i lua hvis du gjennomfører seksuelle stunts. Forskjellige mennesker gir forskjellig luepynt, og så blir det flotte statussymboler i lua etter hvor mye alkohol du klarer å tylle i deg. Det er klart russen gleder seg.

Det gjør derimot ikke utdanningsminister Kristin Clemet. Hun har som kjent tatt til orde for å forlenge skole året med tre uker slik at russen får sovet av seg rusen og stiller forberedt til avgangseksamen.

Og hva kan grunnen være til slik politikerskespis til russefeiringa? På Notodden har russen offentliggjort sin tradisjonelle «Svarteliste». Lista navngir flere personer som skal utsettes for russens mobbing.

- Skal jeg være ærlig, synes jeg dette er helt på trynet. Vi prøver å behandle russ og andre elever som voksne folk. Men det ser ut til at vi på visse områder er tilbake på barnehage-nivå igjen. Noen ganger er jeg sjokkert over barnsligheten. Dette er helt klart ikke noe moro for de som står på denne lista, sier rektor ved Notodden Videregående skole, Helge Norheim, til Telemarksavisa.

Årets knuteregler i Bergen teller 124 punkter, og de færreste av disse er egnet til å stimulere inntellektet.

Nytt av året er barbering av underlivet. Stiller du glatt og fin nedentil kan du pryde dusken med en krøll kjønnshår.

Ønsker du et frimerke i lua, leier du en episode av «Postmann Pat» og drikker en shot for hver feilgiring. Denne selskapsleken er selvfølgelig ikke bare forbeholdt russen.

Ikke alle knutereglene handler om sex og fyll. Hvis man klarer å overnatte hos en lærer uten at læreren merker det, og lager frokost til personen, belønner bergensrussen kokken med en plastkniv i lua. Det kan jo bli en hyggelig overraskelse for morgengretne lærere.

Og bli ikke overrasket om en russ kryper gjennom baksetet på bilen din mens du venter på rødt lys. Det må nemlig til for å få et Mentospapir i lua.

Så får vi heller holde ut øredøvende musikk og nattlig fyllerør den måneden det står på.

john.rasmussen@dagbladet.no